Potvrđeno je to Faktoru iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. Prije nego što nam je stigao odgovor na naš upit, informacija o njemu je stigla do Samardžije, što nam je ambasador potvrdio u ranijem razgovoru.

VEZANI TEKST - Samardžija: Tužilaštvo BiH mi nije uputilo poziv, ikonu niko ne traži osim Bisere Turković

- Ambasador Samardžija nije tražio prethodnu saglasnost Ministarstva vanjskih poslova za napuštanje zemlje prijema, odnosno dolazak u BiH, što je bio obavezan u skladu sa odredbama Pravilnika o uvjetima i načinu napuštanja države prijema MVP-a. Nakon saznanja da se ambasador nalazi u BiH, isti je pozvan 30. decembra 2020. na konsultacije u sjedište MVP-a na koje se nije odazvao – navodi se u odgovoru.

Ministarstvo, u skladu sa važećim pravilima, može voditi postupke protiv državnih službenika i zaposlenika te institucije ukoliko su prekršili propise, ali se to, tvrde, ne može odnositi na ambasadora Samardžiju.

- Status imenovanih lica se razlikuje jer iste imenuje Predsjedništvo BiH kome su i odgovorni za svoj rad. MVPBiH je u obavezi uporedo pratiti šta će nadležni pravosudni organi koji provode određene radnje u ovom predmetu utvrditi, te shodno tim odlukama eventualno preduzimati potrebne mjere iz nadležnosti Ministarstva – kazali su nam iz Ministarstva.

Tužilaštvo BiH je, podsjetit ćemo, formiralo predmet "Ikona", u okviru kojeg su, sudeći prema njihovim najavama, planirali saslušati i ambasadora Samardžiju. Međutim, njemu do srijede nije upućen poziv iz Tužilaštva BiH.