open-navfaktor-logo
search
Afera "Ikona"
Potvrđeno iz MVP-a: Samardžija nije imao dozvolu da napusti Rusiju, nije se odazvao pozivu na saslušanje
Ambasador Bosne i Hercegovine u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija nije imao saglasnost Ministarstva vanjskih poslova BiH da napusti Rusiju 24. decembra, kada je sa sobom donio ikonu koju je prethodno ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu uručio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.
14.01.2021. u 17:38
get url
text
Željko Samardžija

Potvrđeno je to Faktoru iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. Prije nego što nam je stigao odgovor na naš upit, informacija o njemu je stigla do Samardžije, što nam je ambasador potvrdio u ranijem razgovoru.

VEZANI TEKST - Samardžija: Tužilaštvo BiH mi nije uputilo poziv, ikonu niko ne traži osim Bisere Turković

- Ambasador Samardžija nije tražio prethodnu saglasnost Ministarstva vanjskih poslova za napuštanje zemlje prijema, odnosno dolazak u BiH, što je bio obavezan u skladu sa odredbama Pravilnika o uvjetima i načinu napuštanja države prijema MVP-a. Nakon saznanja da se ambasador nalazi u BiH, isti je pozvan 30. decembra 2020. na konsultacije u sjedište MVP-a na koje se nije odazvao – navodi se u odgovoru.

Ministarstvo, u skladu sa važećim pravilima, može voditi postupke protiv državnih službenika i zaposlenika te institucije ukoliko su prekršili propise, ali se to, tvrde, ne može odnositi na ambasadora Samardžiju.

- Status imenovanih lica se razlikuje jer iste imenuje Predsjedništvo BiH kome su i odgovorni za svoj rad. MVPBiH je u obavezi uporedo pratiti šta će nadležni pravosudni organi koji provode određene radnje u ovom predmetu utvrditi, te shodno tim odlukama eventualno preduzimati potrebne mjere iz nadležnosti Ministarstva – kazali su nam iz Ministarstva.

Tužilaštvo BiH je, podsjetit ćemo, formiralo predmet "Ikona", u okviru kojeg su, sudeći prema njihovim najavama, planirali saslušati i ambasadora Samardžiju. Međutim, njemu do srijede nije upućen poziv iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.