open-navfaktor-logo
search
Kolektivni ugovor
Povećani koeficijenti za obračun plaće nenastavnom osoblju i asistentima na UNSA
Izmjenama Kolektivnog ugovora za djelatnost visokog obrazovanja i nauke na Univerzitetu u Sarajevu, potpisanim danas, povećani su koeficijenti za obračun plaće nenastavnom osoblju i asistentima za oko 10 posto.
15.11.2022. u 16:25
get url
text
Edin Forto, potpisivanje

Ove izmjene Kolektivnog ugovora potpisali su premijer Kantona Sarajevo Edin Forto i predsjednik Sindikata UNSA prof. dr. Amir Zahirović, u prisustvu resorne ministrice za nauku, visoko obrazovanje i mlade KS Aleksandre Nikolić.

- U pregovorima smo se odlučili fokusirati na status onih uposlenika Univerziteta koji imaju najniža primanja, odnosno na nenastavno osoblje i asistente. Ovim izmjenama smo kroz uvećanje koeficijenata pokušali harmonizirati primanja i na adekvatan način valorizirati doprinos nenastavnog osoblja i asistenata - istakla je ministrica Nikolić ovom prilikom.

Novim tekstom Kolektivnog ugovora nije bilo dodatnih izmjena. Osnovica za obračun plaća za sve uposlenike je ostala jednaka kao u prethodnom Kolektivnom ugovoru, kao i koeficijenti za ostale uposlenike.

Po riječima predsjednika Sindikata Zahirovića, povećanjem koeficijenata za obračun plaća obuhvaćene su kategorije uposlenih na UNSA koje su najviše izložene udarima inflacije, a među njima su pomoćni radnici, tehničko osoblje, stručni saradnci, laboranti, knjižničari, bibliotekari kao i asistenti nastavnog osoblja.

Izmjene danas potpisanog Kolektivnog ugovora bit će na snazi do kraja marta 2023. godine, saopćio je Press Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.