open-navfaktor-logo
search
Utvrđen hodogram
Poznat plan rekonstrukcije i dogradnje: Vlada TK i ministarstva se vraćaju u zgradu "Soda so"
Vlada Tuzlanskog kantona i većina kantonalnih ministarstava trebali bi se vratiti u zgradu "Soda so", koja je uništena tokom protesta 2014. godine. Prema informaciji koju je Vlada TK jučer usvojila, useljenje bi se moglo desiti za nešto malo više od dvije godine.
15.02.2023. u 20:44
get url
text

- Prema informaciji koju je usvojila Vlada, potrebno je 25 mjeseci za rekonstrukciju, nadogradnju i dogradnju objekta "Soda so". S obzirom na to da se radi o javnim nabavkama, ne možemo sa sigurnošću reći da će u roku od 25 mjeseci doći do upotrebe objekta, zbog javnih nabavki i eventualnih žalbi koje mogu produžiti cijeli proces - kaže Anela Ajšić, ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Idejno rješenje za zgradu "Soda so" urađeno je 2021. godine, a na osnovu njega je resorno kantonalno ministarstvo izdalo urbanističku saglasnost.

- Sada nam slijedi raspisivanje javne nabavke za glavni projekat, pa revizija projektne dokumentacije, nakon koje se vrši izdavanje građevinske dozvole, što je u nadležnosti našeg ministarstva. Potom slijedi još jedna javna nabavka, odnosno izbor izvođača radova, a nakon početka gradnje rok za završetak je otprilike 12 mjeseci. Na kraju dolazi odobrenje za upotrebu objekta - pojašnjava Ajšić.

Dinamiku cijelog projekta, dakle, odredit će dva tendera, odnosno izbor glavnog projekta i izvođača radova.

- Paraleleno sa spomenutim moramo riješiti imovinsko-pravne odnose s gradom Tuzla, a radi se o otkupu 1.000 kvadratnih metara zemljišta u neposrednoj blizini objekta, da bi dobili cjelinu zamišljenu po idejnom projektu - navodi Ajšić.

Cijeli projekat će biti finansiran iz budžeta TK, a ukupnu cijenu će definirati glavni projekat.

Otkako je zapaljena zgrada "Soda so", kantonalne institucije raštrkane su na više lokacija, a godišnje se na ime kirije plaća više od 44 hiljade maraka, što znači da je od 2014. godine, samo na ime zakupa prostorija, plaćeno više od 4,5 miliona KM.

{$galerijaFotografija}

Soda so
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.