open-navfaktor-logo
search
Korisno je znati
Pravilno očišćen dom sigurniji je za život: Evo šta najčešće zaboravljate...
Prema procjenama stručnjaka, u kući provedemo oko 90 posto svog života misleći pritom da se nalazimo u potpuno sigurnom prostoru. Istina nije baš takva, jer koliko god čistili svoj gradski stan ili drvenu kuću na selu, dijelite dom i sa puno nevidljivih hemikalija, raznim prljavštinama i zagađenim zrakom – pogotovo ako živite sa pušačem ili niste uložili u kvalitetnu ventilaciju…
08.05.2020. u 10:37
get url
text

Kako bi pomogli, brojni kanadski stručnjaci okupili su se i dali svoja mišljenja za magazin Reader’s Digest o tome kako možete svoj dom i svaku prostoriju u njemu učiniti sigurnim mjestom za život, koje je promjene potrebno unijeti ili kako izbjeći bakterije koje vrebaju u kupatilu…

Spavaća soba

Uložite u dobar madrac

Ako spavate saom sati, možemo zaključiti da na madracu provedete 1/3 svog života, a loš san povezan je sa razvojem mnogih bolesti poput dijabetesa, kardiovaskularnih oboljenja, depresije... Uzrok lošeg sna i bolova u tijelu često je loš madrac.

Ne dopuštajte vlagi da se zadržava

Postoje upozorenja da je u prostoriji previše vlage i na njih treba obratiti pažnju, a neka od njih su kondenzacija vlage na prozorima kad je vani hladno. Osim uništenih okvira prozora, možete računati i na razvoj plijesni u stanu, a to nikako nije dobro za zdravlje.

Riješite se grinja

Prije nego što složite krevet nakon ustajanja, ostavite posteljinu sat da se zrači kako biste spriječili razmnažanje grinja koje vole vlagu. Posteljinu perite jednom sedmično u vrućoj vodi.

Ugasite jaka svjetla

Dva sata prije odlaska u krevet ugasite sva jaka svjetla, kompjuter i televizor jer će njihova svjetlost utjecati na slabiju proizvodnju melatonina što će direktno utjecati na kvalitet sna.

Izbjegavajte osvježivače zraka

Oni samo prividno osvježavaju zrak dok ustvari svojim sastojcima samo pogoršavaju kvalitet zraka. Prikrit će i miris plijesni koji biste inače odmah primijetili. I svijeće otpuštaju nevidljive čestice u zrak kako izgaraju, pa iako stvaraju dobru atmosferu, ne koristite ih često.

Kupatilo

Uključite ventilaciju

Uvijek to učinite nakon kupanja kako bi izvukao vlagu koju bakterije vole. Možete provjeriti radi li ventilator dobro prema vremenu koje je potrebno da nestane vlaga sa ogledala. Ako je za to potrebno puno vremena, onda je vrijeme da čišćenje ventilatora.

Pazite na plijesan

Ako su prijelazi na pločicama, kadama i umivaoniku dobro zaštićeni, plijesan se neće nakupljati, uz redovno čišćenje. Ipak, ako primijetite bilo kakve pukotine, odmah ih popravite. Možda se čini kao puno posla, ali izlaganje plijesni uzrokuje probleme poput kihanja, začepljenje sluznice nosa, iritacije u grlu, a ponekad i probleme sa kožom.

Dezinfekcija

Kako biste bili sigurni u čistoću površina oko kade i pločica, koristite sredstva za dezinfekciju. Možete ih i sami pripremiti i tako biti sigurni da ne ostavljate za sobom dodatne hemikalije.

Isperite tuš

Prije nego što stanete ispod tuša pustite da voda malo teče kako bi nestale i sve bakterije koje su se možda zadržale na glavi tuša. Stručnjaci savjetuju da nakon tuširanja odvojite crijevo od glave tuša te ispustite svu vodu koja se tu možda zadržala, kako se bakterije ne bi imale gdje nakupljati.

Smanjite količinu stvari

Nemojte koristiti previše laka za kosu, šampon i regenerator jer nakon njih ostaje puno isparljivih organskih spojeva, a istraživanja govore o istoj količini kao i automobili.

Ne čistite površno

Sredstva kojima čistite moraju biti na površini minimalno 10 minuta kako bi djelovali, ovisno o marki. Kako biste smanjili količinu hemikalija, koristite maramice koje sadrže sve potrebno za dobro čišćenje.

Kuhinja

Bacite spužvice

Otprilike 362 različite vrste bakterija žive na spužvicama, a njih 82 milijarde se nalazi na prostoru od samo 16,4 kubnih centimetara. Ili spužvice mijenjate često ili koristite nešto drugo za pranje suđa.

Pazite na plastične posude

Koristite radije staklene posude za pohranjivanje hrane i vode jer određene plastične otpuštaju ftalate (hlapljive tekućine koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove mobilnosti) u hranu i vodu.

Pustite svjetlost u prostor

Mozak, ali i cjelokupno raspoloženje se podiže kada se izlažemo suncu. U prostoriji okupanoj suncem ljepše je i kuhati.

Koristite svijetle boje

Slijedite instinkt pri uređenju, ali izbjegavajte tamne boje zbog kojih će se prostor činiti manjim, pa se ni vi nećete osjećati dobro.

Čistite sudoper

Dezinficirajte ga jednom sedmično jer nakon spužvica on je mjesto na kojem živi najviše bakterija i prljavština.

Koristite ventilaciju

Ako nešto pržite bez ventilacije, štetne stvari mogu završiti u vašim plućima. Ako ste već kupili ventilacijski sistem onda ga koristite svaki put kad nešto kuhate, a ne samo kad je nešto zagorjelo.

Jedite u društvu

Prema posljednjim studijama, prehrambene navike postaju kvalitetnije ako se obroci dijele. Zajednički obroci posebno pogoduju djeci i mladima jer će tako sigurno pojesti više voća i povrća, što bi inače zamijenili brzom hranom.

Preduhitrite nakupljanje prašine

Otprilike 80 posto prljavštine zavlači se u sitne pukotine, uz bakterije i hemikalije. Na sreću, zaustaviti ih može samo potez mokrom krpom.

Dnevna soba

Istresite prašinu

Sve što se može, operite u mašini kako biste se sigurno riješili prašine. Sve ostalo redovno provjetravajte.

Dodajte biljke

Osim što ćete okruženi biljkama biti smireniji, vrtlarenje dokazano snižava krvni pritisak. Biljke prema navodima čiste i zrak, ali za malo bolji rezultat potrebno je puno bilja u jednom prostoru.

Čistite tepihe

Proljeće je idealno doba za ovakve poduhvate, a tako ćete smanjiti broj alergena u prostoru, riješiti se prašine i grinja.

Čistite daljinski upravljač

Prije nego što upalite televizor prebrišite daljinski upravljač mokrim maramicama za dezinfekciju jer se na njemu nalaze brojne bakterije, a sigurno vam nije cilj da se prenose među ukućanima.

Utišajte buku

Dokazano je da prevelika buka povisuje rizik za razvoj hipertenzije, oštećenje sluha i poteškoće sa snom. Utišajte muziku ili vijesti na ekranu i odvojite određeno vrijeme u danu kada ćete uživati u tišini.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.