open-navfaktor-logo
search
Vladikin dvor
Pravoslavni svećenici se u Mostaru upoznali sa Planom provedbe Platforme za mir
Vjerski lideri i međureligijski dijalog mogu da doprinesu procesima izgradnje trajnog mira, odnosno vraćanja povjerenja i jačanja razumijevanja drugog i drugačijeg - naglasila je Behram Stojanov
20.05.2019. u 13:55
get url
text

U Vladikinom dvoru u Mostaru, 15 sveštenika Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske Srpske Pravoslavne Crkve upoznalo se danas s planom provedbe Platforme za mir, koju će u sljedećem periodu provoditi na terenu. Vladika Grigorije Durić je prije dvije godine potpisao Platformu za mir čime je omogućena provedba konkretnih aktivnosti na području Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske SPC, a koje će doprinositi izgradnji povjerenja i empatije, istinskom međureligijskom dijalogu, te stvaranju preduslova za suštinsko pomirenje između različitih naroda i građana. Platformu su ranije potpisali i podržali Nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić te mostarski muftija Salem ef. Dedović.

Svećenici koji su danas prisustvovali dolaze iz lokalnih zajednica spomenute eparhije, i to Mostar, Široki Brijeg, Trebinje, Nevesinje, Čapljina, Čitluk, Konjic/Jablanica/Prozor-Rama, Vranjica i Igalo (Crna Gora) i Dubrovnik (Hrvatska).Platforma za mir je dokument nastao u okviru USAID-ovog projekta PRO-Budućnost.

Majda Behram Stojanov, direktorica projekta je istaknula da je ovo prvi put da se sveštena lica u okviru jednog prostora djelovanja okupe na jednom mjestu, zajednički razgovaraju o tome kako svako u svojoj zajednici, zajedno sa svojim kolegama iz drugih vjerskih zajednica, da promovišu jednu bolju BiH, kakvu svi zaslužujemo. 

-Vjerski lideri i međureligijski dijalog mogu da doprinesu procesima izgradnje trajnog mira, odnosno vraćanja povjerenja i jačanja razumijevanja drugog i drugačijeg. Ta uloga je ogromna, ne samo u BiH, već i u svijetu - naglasila je Behram Stojanov.

svećenici, platforma za mir

Aktivnosti koje će biti poduzete kako bi se afirmirao osnovni cilj odnosno izgradnja mira i međureligijski dijalog i život, prema riječima mostarskog paroha Radivoja Krulja, su učiti i svjedočiti o miru, ne samo na katedrama nego u svakodnevnom životu. 

-To je mnogo važnije, ne samo oficijalno da se susrećemo kada su neki događaji, već da to prenesemo u svakodnevni život. Tako većina ljudi živi, ali da mi budemo svjedoci tog života, to je osnovni cilj- kazao je Krulj. Istaknuo je kako su u ovaj projekat već dosta uključeni.

-Naši prijatelji iz CRS-a imaju akcioni plan kako da mi na terenu sprovodimo i kako da platforma zaista bude živa i da gradimo mir. Cilj nam je da se obrazujemo i osposobimo kako da napravimo dobre projekte i kako da ih implementujemo i kako da živi ta platforma. To je naša osnovna misija, jer čovjek se ne može zvati sveštenik, ako nije graditelj mira - dodao je Krulj.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.