open-navfaktor-logo
search
Mjere zabrane
Predmet "Respiratori": Aleksandru Zolaku u ponedjeljak ročište pred Sudom BiH
U ponedjeljak, 29. juna pred Sudom Bosne i Hercegovine zakazano je ročište Aleksandru Zolaku, direktoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, na kojem će se zatražiti mjere zabrane, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
26.06.2020. u 16:16
get url
text

Senka Nožica, advokatica Zolaka je za BIRN BiH potvrdila da se radi o ročištu na kojem će Tužilaštvo BiH predložiti mjere zabrane, dodavši da će prijedlog mjera dobiti tek u ponedjeljak.

VEZANI TEKST - Direktor agencije za lijekove Zolak osumnjičen u aferi "Respiratori"

Izvor iz Tužilaštva BiH upoznat sa predmetom u kome su zbog nabavke stotinu respiratora iz Kine osumnjičeni federalni premijer Fadil Novalić i drugi, za BIRN BiH je nezvanično potvrdio da se zakazano ročište odnosi na mjere zabrane.

Glasnogovornik Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je ranije da je Zolak osumnjičen i da je u tom svojstvu i ispitan od tima tužitelja koji vode predmet "Respiratori".

Ranije su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) pretresli sjedište Agencije za lijekove i medicinska sredstva u Banjoj Luci.

Agencija je ranije objavila da je izdala dozvolu o uvozu stotinu respiratora u BiH firmi "F.H. Srebrena malina". Ovu nabavku vrijednu 10,5 miliona maraka istražuje Tužilaštvo BiH i u njoj su do sada bili osumnjičeni federalni premijer Fadil Novalić, direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i direktor firme "F.H. Srebrena malina" Fikret Hodžić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.