VEZANI TEKST - Svjedok S-1 o zločinima u Vlasenici: Bastah je rekao da su ljudi pobijeni "zbog ubistva Mićinog brata i da su zaslužili"

Bastah je u prvostepenom postupku osuđen na 20 godina zatvora za ubistva 34 osobe počinjena 1992. na lokalitetu Mračni dol kod Vlasenice.

Optužnica ga je teretila za ubistva 37 osoba ali je Sudsko vijeće odbilo dio optužbe, koji se odnosio na tri osobe obuhvaćene ranijom pravosnažnom presudom, kojom mu je izrečena kazna od 22 godine zatvora za zločine u Vlasenici.

Vijeće je, izričući presudu za Mračni do, Bastahu objedinilo kazne u jedinstvenu –35 godina zatvora.

Odbrana je ranije od Apelacionog vijeća zatražila ukidanje presude kojom je on osuđen na 20 godina zatvora za zločin protiv čovječnosti počinjen 1992. u Vlasenici, dok je Tužilaštvo predložilo da prvostepena presuda bude potvrđena.

- Mi idemo sa apelacijom na Ustavni sud. To je sljedeći korak - najavio je njegov branilac Milan Romanić, koji je i ranije tokom postupka navodio da su njegovom branjeniku povrijeđena prava.

Na upit BIRN-a BiH su iz Državnog tužilaštva potvrdili da su zaprimili pravosnažnu presudu, dok u Sudu Bosne i Hercegovine kažu da će obavijestiti javnost nakon što sve strane u postupku zaprime obavijest.

Na pravosnažnu presudu ne postoji mogućnost žalbe.