open-navfaktor-logo
search
Njemačka
Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga: Situacija je opasna u BiH i na Kosovu, rad Schmidta je...
Michael Roth, predsjednik Vanjskopolitičkog odbora njemačkog Bundestaga u intervjuu za Frankfurter Rundschau govorio je o ruskom utjecaju, agresiji na Ukrajinu i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini. 
14.04.2023. u 21:35
get url
text

VEZANI TEKST - Roth: Zapad treba što prije zaustaviti separatiste u BiH

Roth je iznio svoje mišljenje o destabilizirajućem utjecaju Rusije koji se širi izvan Ukrajine, ali da Evropska unija nije u stanju da se brani, a posebno Balkan. 

- Evropa je nesumnjivo pretrpjela ogroman gubitak povjerenja na zapadnom Balkanu i nije ispunila svoja obećanja - bilo da se radi o liberalizaciji viznog režima za Kosovo ili o početku pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. U nekim slučajevima pustili smo ove zemlje da umru od gladi. Nije ni čudo što se u Srbiji, Rusija i Kina sada smatraju najpouzdanijim partnerima, a na trećem mjestu je EU. To bi nas trebalo navesti na razmišljanje - rekao je Roth, dodajući da "neki naši partneri proširenje EU-a shvataju oprezno".

- To moramo promijeniti tako što ćemo državama zapadnog Balkana, ali i Ukrajini, Moldaviji i, dugoročno gledano, Gruziji dati konkretne i kredibilne izglede za pristupanje - naglasio je on. 

Kada je riječ o BiH, gdje su kako je novinar ovog njemačkog medija konstatirao "tenzije veće nego što su bile od kraja rata 1995. godine, te da bi EU trebala da razmišlja o jačim vojnim sredstvima", Roth se složio sa njegovom konstatacijom. 

- Apsolutno. Stoga je također bilo ispravno produžiti mandate EUFOR-u Althea i KFOR-u. Situacija je trenutno izuzetno opasna u evropskom susjedstvu, ne samo na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, već i u odnosima između Jermenije i Azerbejdžana, u Gruziji i Moldaviji. Rusija ima udjela u svemu - upozorio je on. 

VEZANI TEKST - Bh. intelektualci pisali Rothu: Ako BiH ostane na sadašnjoj putanji, to će dovesti do nasilnog sukoba

Odgovorajući na pitanje novinara Frankfurter Rundschau da li smatra da je ispravno da Christian Schmidt i dalje obavlja funkciju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu, kazao je: 

- Rad Christiana Schmidta trenutno je žestoko kritiziran. Stoga pozdravljam činjenicu da namjerava da komentariše navode pred nadležnim kolegama iz Odbora za vanjske poslove. U složenoj multietničkoj državi kao što je Bosna i Hercegovina, visokom predstavniku je potreban posebno visok stepen diplomatske vještine, nepristrasnosti, stručnosti i takta. Christian Schmidt se također mora mjeriti s tim očekivanjima.

Roth je, podsjetimo, 24. februara prošle godine reagirajući na rusku agresiju na Ukrajinu poručio kako "Zapad treba što prije zaustaviti separatiste u Bosni i Hercegovini".

- Vladimir Putin ne samo da ratuje protiv Ukrajine, već dovodi u pitanje pravo na postojanje istočnoevropskih država. To također torpedira evropsku perspektivu zapadnog Balkana - kazao je Roth tada. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.