open-navfaktor-logo
search
Poznat i sastav
Predsjedništvo SDBiH nakon Delićevog ultimatuma: U Gradski odbor u Lukavcu uvedeno povjereništvo
Nastavljen je obračun na relaciji Socijaldemokrata Bosne i Hercegovine (SDBiH) i načelnika Lukavca Edina Delića, koji je još formalno član ove stranke. Predsjedništvo ove stranke, na sjednici održanoj u ponedjeljak, donijelo je odluku o uvođenju povjereništva za Gradsko odbor SDBiH Lukavac.
17.02.2023. u 07:58
get url
text

- Predjedništvo SDBiH je više puta raspravljalo, razmatralo i analiziralo postupke, radnje i političke stavove GO SDBiH Lukavac, a koje je navedena gradska organizacija poduzimala suprotno stavovima, odlukama i zaključcima Predsjedništva SDBiH, a što je u direktnoj suprotnosti članu 51, stav tri, tačka dva, Statuta SDBiH. Situacija je kulminirala kada je GO SDBiH Lukavac prekršio odluku o koaliciji na višim nivoima vlasti, koja je u isključivoj nadležnosti Predsjedništva i Glavnog odbora SDBiH - navodi se u odluci Predsjedništva stranke.

VEZANI TEKST - Delić želi preuzeti SDBiH: Lukavčani postavili ultimatum, odgovorili im iz Tuzle, oglasio se i predsjednik Bijedić

Ovo je i svojevrstan ogovor na ultimatum koji je lukavački SD postavio centrali stranke 21. januara, uz rok od sedam dana za izvršenje, koji je u međuvremenu istekao. Tražili su ostavku predsjednika SDBiH Envera Bijedića, raskid koalicije sa Strankom demokratske akcije (SDA) u Tuzlanskom kantonu te početak organizacije vanrednog stranačkog kongresa. U protivnom, najavili su, počet će djelovati samostalno.

Na čelo povjereništva u Lukavcu imenovan je Mirnes Mujkić iz Banovića, a članovi su Nusret Mamić iz Živinica, Nedžad Šečić iz Gradačca i dvojica Lukavčana Mirsad Mujić i Enes Dugonjić.

Zanimljivo je da je jedan od članova povjereništva Mirsad Mujić, koji je bio jedan od potpisnika zahtjeva koje je lukavačka struja postavila centrali.

Povjereništvo je zaduženo za pripremu izbora u gradskoj organizaciji u Lukavcu, konstituiranje drugih organa gradske organizacije i zamjenu neaktivnih članova Glavnog odbora stranke iz Lukavca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.