open-navfaktor-logo
search
Švicarska
Predstava Bosanskog narodnog pozorišta iz Zenice gostuje u Cirihu
"Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" osvojila je devet prestižnih festivalskih nagrada, uključujući i dvije Sterijine nagrade u Novom Sadu, kao i neka druga značajna regionalna umjetnička priznanja u oblasti teatarske djelatnosti
26.05.2019. u 08:47
get url
text
Detalj iz predstave "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali"
Detalj iz predstave "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali"

Predstava "Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali", prema tekstu Tanje Šljivar, u režiji Mirjane Karanović i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, od svoje premijerne izvedbe 2016. godine, ostvarila je najviše međunarodnih gostovanja.

Predstava je do sada izvedena u Bernu, Novom Sadu, Podgorici, Umagu, Kragujevcu, Beču, Zagrebu, kao i nedavno izvođenje u Holandiji. Nakon Roterdama, u subotu, 25. maja zenički BNP sa ovom predstavom gostuje u švicarskom Cirihu.

"Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" osvojila je devet prestižnih festivalskih nagrada, uključujući i dvije Sterijine nagrade u Novom Sadu, kao i neka druga značajna regionalna umjetnička priznanja u oblasti teatarske djelatnosti. Glumačku postavu predstave čine Mirjana Karanović i Enes Salković, scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku beogradski profesor Draško Adžić.

"Mi smo oni na koje su nas roditelji upozoravali" je drama koja koncept role playa, kao i sve druge narativne tehnike kojima se koristi, kako monološke, tako i dijaloške, pa i jezik sam, izvrće u njihove suprotnosti i pokazuje nemogućnost jednostavnog pokušaja - ispričati sopstveni život nepoznatoj osobi tokom jedne večeri.

U junu, u javnom toaletu, Mara, žena u četrdesetim godinama i Milan, koji te večeri slavi rođendan, još uvijek tinejdžer, (slučajno?) se sreću i pokušavaju da ispričaju jedno drugom sopstvene živote. Kao okidače za sjećanja koriste slučajne natpise po pločicama WC-a, a nepouzdanost i nepostojanost bilo kog tjelesnog, emotivnog ili mentalnog sjećanja se kroz četiri scene u kojima igraju arhetipske odnose majka - sin, otac - kćerka, brat - sestra i ljubavnica - ljubavnik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.