U cijelosti sve je bilo samo jedna dobro upakovana predstava za javnost, posebno u bh. entitetu Republika Srpska.

Osim što je cijela scenografija u vili Mrakovica trebala da pošalje poruku "što nas ima mašala", cilj mu je bio i "izbušiti" današnji sastanak opozicije na Jahorini.

VEZANI TEKST - Dodik: RS formira "pregovarački tim", mi nećemo ratovati

Nakon "historijskog sastanka" na Kozari, najavio je formiranje "pregovaračkog tima NSRS-a" za razgovore s predstavnicima druga dva naroda iz Federacije BiH, o čemu je kako saznaje Faktor, na samom sastanku razgovarano "čitave dvije minute".  

Najveći dio vremena tokom razgovora potrošen je na ultimatum visokog predstavnika Valentina Inzka koji je postavio pred Narodnu skupštinu RS-a, a to je oduzimanje odlikovanja i priznanja osuđenim ratnim zločincima. Šta uraditi, da li ispoštovati Inzkov ultimatum, šta će se dogoditi ako to ne uradi?

Kada je riječ o famoznom "pregovaračkom timu", ključno je pitanje o čemu i s kim to Dodik misli pregovarati?

- Ništa nam niko neće dati, već se sami moramo izboriti. Ne želimo ratovati, naša opcija je mir. Dajte da razgovaramo o Dejtonu, Ustavu - rekao je Dodik.

Izostale su očekivane reakcije, a i on je svjestan da od nekakvih pregovora nema ništa. S kim misli pregovarati o mirnom razlazu BiH?

Na stranu to što on i lider HDZBiH Dragan Čović imaju dogovor kako podijeliti "teritorijalni plijen", ali kada je riječ o probosanskim strankama, niti će ko formirati pregovarački tim niti razgovarati uopće o toj temi.

Jedini pregovori koji su aktuelni, jesu oni o izmjenama Izbornog zakona BiH, koji njega i bh. entitet RS uopće ne dotiču, ali je spreman kao i do sada podržati sve stavove lidera HDZ-a Dragana Čovića.

Cijela scenografija u sali vile Mrakovica, ogroman sto, veliki broj učesnika, imala je za cilj i da demonstrira jedinstvo i snagu vladajuće koalicije u RS-u na čelu sa SNSD-om.

Pričom o "pregovaračkom timu", Dodik široj javnosti, kako kažu sagovornici Faktora iz njegove stranke, nastoji odaslati sliku nekakvih "mirovnih" pregovora iz Dejtona 1995. godine, kada su za stolom sjedile delegacije Republike BiH, Srbije i Hrvatske, koje su na koncu i potpisale Sporazum.

VEZANI TEKST - Šta to krije Dodik: Službenici u Vladi RS-a natjerani da potpišu izjavu o tajnosti emisije obveznica

Uz to, nastoji popraviti svoju dobro uzdrmanu poziciju kako u samom SNSD-u, jer je svojim boravkom u Sarajevu i radom u Predsjedništvu BiH, pogubio konce, jer mnogi su se odmetnuli i počeli jačati svoje struje unutar njegove stranke. Stoga, s nestrpljenjem iščekuje kraj mandata na poziciji predsjedavajućeg, kako bi se mogao posvetiti ne samo konsolidaciji unutarstranačkih redova, već i trošenju 700 miliona maraka, novog zaduženja ovog bosanskohercegovačkog entiteta emisijom obveznica na međunarodnom finansijskom tržištu.

Ono na što računa svakako je da taj novac usmjeri za jačanje vlastite i uzdrmane pozicije SNSD-a u RS-u, što se dalo nazrijeti i iz njegove izjave o zaduženju.  

On je zaduženje nazvao "dobrom viješću" za sve građane Republike Srpske.

- Za nas je zadovoljavajuće, pet godina ćemo vraćati kamate, a onda kada dođe dospijeće duga u cjelini, onda ćemo mi ili neka druga vlast, a mi računamo da ćemo mi, biti odgovorni da obezbjedimo taj novac - rekao je Dodik.