open-navfaktor-logo
search
Poruke iz Brisela
Predstavljen Izvještaj za BiH: Napravljeni su pozitivni koraci, ali morate jačati vladavinu prava
Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenje Oliver Varhelyi prezentirao je danas u Briselu Paket proširenja 2020 i Ekonomsko-investitioni plan za Zapadni Balkan.
06.10.2020. u 15:47
get url
text
Oliver Varhelyi

Varhelyi je te dokumente prezentirao pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta, naglasivši da je Zapadni Balkan prioritet za Evropsku komisiju, te njen strateški interes.

Komesar je, govoreći o ekonomskoj situaciji u regiji, naglasio da postoji ogromna razlika u ekonomijama Evropske unije (EU) i Zapadnog Balkana, te je pojasnio da je zbog toga pripremljen Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan.

- Plan je struktuiran oko ključnih područja koji će omogućiti rast broja radnih mjesta – kazao je Varhelyi.

U tom je kontekstu naglasio plan investiranja u izgradnju saobraćajne i željezničke infrastrukture, te borbu protiv zagađenja kroz preusmjeravanje sa uglja na korištenje prirodnog gasa.

- Moramo jačati diverzifikaciju i umanjiti ovisnost o tom energentu – izjavio je komesar.

Među prioritetima je Varhelyi naveo i zaštitu okoliša, digitalnu budućnost, zaštitu privatnog sektora i ljudskog kapitala, te je u tom kontekstu naglasio da je odljev mozgova veliki problem za Zapadni Balkan.

- Plan će konsolidirati regiju i staviti je na mapu investitora – dodao je Varhelyi.

Ovaj plan, pojasnio je, podrazumijeva i jačanje regionalne saradnje u kontekstu stvaranja jedinstvenog tržišta, a jačanje investicija će, dodaje, biti moguće samo uz saradnju državnih vlasti. U tom kontekstu je naveo potrebu jačanja vladavine prava i borbe protiv korupcije.

Govoreći o Izvještaju za Bosnu i Hercegovinu, Varhelyi je kazao da je u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježeno nekoliko koraka unaprijed u kontekstu ispunjavanja 14 ključnih kriterija, poput rješavanja pitanja izbora u Mostaru, te usvajanja Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina.

- Potrebno je uložiti još napora u rješavanju svih prioriteta, naročito u oblasti vladavine prava kako bi se vratilo povjerenje građana u pravosudni sistem. Integritet pravosuđa i upravljanje migracijama trebaju hitne akcije – izjavio je Varhelyi.

Upozorio je da će samo ispunjavanjem uvjeta BiH dobiti priliku za stjecanje kandidatskog statusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.