Podržao je visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta, te je, osvrnuvši se na nametnute izmjene Izbornog zakona BiH, istakao da je sada na političkim liderima u BiH da nastave rad na ustavnim i reformama Izbornog zakona.

VEZANI TEKST - Alkalaj u Vijeću sigurnosti UN-a: OHR je prevario glasače, Schmidt je prekršio Ustav BiH

Povodom potvrđiavnja rezultata izbora održanih 2. oktobra, kazao je da pozivaju relevantne poliitčke faktore u BIH da uspostave dijalog, te da se brzo radi na formiranju vlasti kako bi se zemlja fokusirala na ključne reforme. 

Osvrnuo se potom na "teške optužbe" koje je uputio ambasador BiH u UN-u Sven Alkalaj "na račun Schmidta i Hrvatske" da su radili zajednički na izmjenama Izbornog zakona, te dodao da zaslužuju opći komentar, odbavicši te navode.

- Schmidt je donio odluku nezavisno i intervenisao je samo prema svom mandatu. On zaslužuje našu podršku, a ne kritike i optužbe. Sve probleme treba rješavati u duhu saradnje i kompromisa - rekao je. 

Dodao je da su Hrvati u Bosni i Hercegovini po četvrti put uskraćeni za svog "legitimnog predstavnika" u Predsjedništvu BiH i da nisu glasali za Željka Komšića, ocijenivši kako to krši Dejtonski sporazum.