open-navfaktor-logo
search
Udari vjetra
Prekidi u napajanju električnom energijom, štete na objektima
Jaki udari vjetra i kiša proteklih sati stanovnicima pojedinih kantona su donijeli nevolje
29.10.2018. u 12:07
get url
text

Prema izvještajima Federalne uprave civilne zaštite, na području Unsko-sanskog kantona, usljed jakih udara vjetra, bilo je prekida u napajanju električnom energijom. U Livanjskom kantonu olujno vrijeme praćeno kišom je uzrokovalo štete na objektima.

- Na području Livanjskog kantona u posljednja 24 sata došlo je do pogoršanja vremenskih uvjeta praćenih olujnim jugom i velikom količinom kiše. Palo je oko 84 litra kiše po metru kvadratnom. Jutros olujno nevrijeme praćeno kišom u naselju Lištani u općini Livno načinilo je veću materijalnu štetu na privrednom objektu Lištanac - saopćeno je iz Federalne uprave CZ.

U ranijem izvještaju stoji kako je zbog jakog vjetra bilo više prekida u napajanju električnom energijom u općinama Bužim, Sanski Most, Bosanski Petrovac i Cazin.

S obzirom da će se jaki udari vjetra nastaviti i u narednom periodu Majda Kovač, glasnogovornica FUCZ, savjetuje građanima da se ne izlažu direktnima udarima vjetra.

- Ukoliko moraju napustiti domove zbog obaveza ili posla onda trebaju voditi računa o dionicama kojima se kreću. Ukoliko koriste vozila da obrate pažnju na električne vodove. Ako žive u kućama da sve ono što nije čvrsto, od krovne konstrukcije, ograda ili što imaju oko kuća, a što bi moglo ugroziti i povrijediti i njih ili druge, trebaju skloniti, pričvrstiti. Što se tiče onih koji žive u zgradama, savjetujemo građane da u ovim danima ne ostavljaju otvorene prozore. Usljed jakog vjetra se mogu razbiti i time ugrožiti živote prolaznika. Trebaju s balkona, prozora, da sklone saksije, žardinjere, ako nisu pričvršćene jer i time stvaraju potencijalnu opasnost za prolaznike - upozorila je Kovač.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.