open-navfaktor-logo
search
Klub potvrdio
Preminula njemačka fudbalska legenda Uwe Seeler
Uwe Seeler, koji je predvodio Zapadnu Njemačku do finala Svjetskog prvenstva 1966. godine kao kapiten nacionalnog tima, preminuo je u četvrtak u 85. godini.
21.07.2022. u 23:03
get url
text

Smatran jednim od najboljih njemačkih fudbalera svih vremena, Seeler je bio slavan po svojim udarcima preko glave i sposobnošću da postiže golove iz skoro nemogućih uglova. Također je bio poznat po skomnosti i poštenju, i uvažavan je što nikada nije otkazivao lojalnost svom matičnom klubu Hamburger SV.

Portparol hamburškog kluba Christian Pletz izjavio je za Associated Press da je Seelerova porodica potvrdila njegovu smrt.

Njemački kancelar Olaf Scholz objavio je na Twitteru da zemlja "žali za odlaskom našeg Uwea".

- On je bio uzor mnogima, fudbalska legenda i naravno počasni građanin Hamburga. Pružena mi je prilika da se obratim za njegov 80. rođendan. Mi zapravo svi želimo da budemo poput našeg Uwea: samouvjereni i skromni. Nedostajat će nam - piše Scholz.

Seeler je nastupao za Hamburg u periodu od 1952. do 1973. godine, postigavši 445 golova u 519 nastupa za tim u Oberligi i Bundesligi. On je ostao rekorder po broju golova u utakmicama Hamburga u Bundesligi.

Klub je saopćio da je on postigao ukupno 507 golova u 587 takmičarskih mečeva za klub.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.