open-navfaktor-logo
search
Maestro
Preminuo dirigent Miroslav Homen: Postavio prvu poratnu opernu premijeru u Sarajevu
Maestro Miroslav Miro Homen, koji je bio redovni dirigent Sarajevske filharmonije, a zatim i u Hrvatskom narodnom kazalištu, preminuo je danas, potvrdili su iz Narodnog pozorišta u Sarajevu.
07.03.2021. u 20:23
get url
text
Miroslav Homen

Rođen je u Dubrovniku 1940. Muzičku akademiju, Odsjek za kompoziciju i dirigiranje, završio je u Sarajevu 1966. Iste je godine postao dirigent sarajevske Opere i baleta. Od 1971. godine bio je honorarni saradnik Muzičke akademije za predmete zbor i horsko pjevanje, a od 1986. vanredni profesor za studij opernih uloga i korepeticiju opere.

Bio je redovni gost dirigent Sarajevske filharmonije i Orkestra RTV Sarajevo. Od 1988. do 1990. godine bio je direktor sarajevske Opere i Sarajevske filharmonije. Trideset je godina bio dirigent studentskog hora Slobodan Princip Seljo iz Sarajeva s kojim je osvajao prve nagrade na međunarodnim natjecanjima u Italiji i Engleskoj. Kao gost dirigent nastupio je u svim pozorišnim kućama bivše Jugoslavije i u mnogim evropskim zemljama, ističu iz Narodnog pozorišta Sarajevo.

Godine 1992, za vrijeme ratnog vihora, odlazi u Rijeku, u Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca gdje pruzima posao dirigenta. Bio je direktor Opere (1993/94), a šef dirigent do penzionisanja.

Već 1998. godine, nakon završetka rata, postavlja prvu poratnu opernu premijeru u Sarajevu, Puccinijevu Toscu, potom 1999. i Verdijeva Trubadura, a 2000. praizvedbu prve bosanske opere Hasanaginica Asima Horozića.

Osim dirigiranjem, kontinuirano se bavio i simfonijskom djelatnošću.Godine 1998. primio je Nagradu Milka Trnina za ravnanje operama Rigoletto Giuseppea Verdija i Madame Butterfly Giacoma Puccinija, obje u izvedbi Opere HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.