Vinko Radovanović je rođen 1957. godine u Sarajevu, gdje je završio gimnaziju i Medicinski fakultet, a specijalizirao je u oblasti hirurgije. 

Tokom svoje političke karijere obavljao je niz odgovornih dužnosti. U više mandata bio je odbornik PDP-a u Skupštini opštine Istočna Ilidža. Radovanović je bio zastupnik PDP-a u petom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske i delegat u Domu naroda u Parlamentu BiH. Od 2009 do 2013. godine obavljao je funkciju gradonačelnika Istočnog Sarajeva. Radovanović je nakon toga bio ambasador BiH u Crnoj Gori.

Bio je oženjen, otac jednog djeteta i djed jedne unuke.

- Partija demokratskog progresa izgubila je značajnog člana, na čiju mudrost, smirenost i iskustvo smo uvijek mogli računati, ali smo prije svega izgubili dobrog čovjeka i odličnog prijatelja. Čast je bilo poznavati dr Radovanovića, raditi s njim, nazivati ga prijateljem i kolegom. Ostajemo zahvalni za doprinos radu Partije demokratskog progresa i razvoju zajednice u cjelini.

Komemoracija dr Vinku Radovanoviću bit će održana sutra u 11 sati u Administrativnom centru Istočno Sarajevo, a sahrana u 14 sati na porodičnom groblju Vojkovići-Grlica - saopćeno je iz PDP-a.