open-navfaktor-logo
search
"Airball"
Prepiska sa Izetbegovićem: Konaković je, kao i obično, promašio i koš i tablu
Izetbegović sugerira da je u tom slučaju trebao drugačije definirati problem, s obzirom na to da i formulacija "narod preči od SDA" sugerira da su sporne instrukcije dolazile od stranke kao cjeline, a ne pojedinca unutar nje, te da, poredeći stranku sa porodicom, ne može "bagatelisati kompletnu porodicu samo zato što je jedan od 30 rođaka loš". Dino, opet, nije shvatio
31.07.2019. u 15:56
get url
text
Elmedin Konaković

Šef Naroda i pravde Elmedin Konaković objavio je na društvenim mrežama prepisku sa predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem iz 2017. godine, perioda u kojem je aktuelni predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo bio član SDA i premijer Kantona Sarajevo.

- Nisam objavio poruke jer sam imao loš osjećaj da dijelim tu privatnu prepisku, nekako mi nije bilo fer. Vjerovatno bi nam u kampanji donijela glasove, vama odnijela, al' nisam zaista mogao – napisao je Konaković uz priloženu prepisku.

Prvi dio priložene prepiske je, podsjećanja radi, Konaković objavio upravo tokom kampanje, o čemu su mediji izvještavali, što govori o njegovom "fer odnosu" prema objavljivanju privatnih prepiski, ali nije u toj kontradiktornosti suština Konakovićevog promašaja ili, košarkaškim rječnikom govoreći, "airballa" kojeg je, u skladu sa praksom tokom sportske karijere, napravio objavljujući prepisku.

Objavljena prepiska je, barem prema Konakovićevoj interpretaciji, trebala poslužiti kao ultimativni dokaz da je Izetbegoviću "stranka ispred naroda" te da je sadašnjem šefu Naroda i pravde zamjerao što ne gaji sličan pristup. Istu tu interpretaciju je demantirala upravo objavljena prepiska u njenom izvornom obliku.

Izetbegović je, sudeći prema sadržaju prepiske, od Konakovića zatražio objašnjenje ranije izjave za televiziju N1, u kojoj je kazao da su "tačni navodi o instrukcijama koje je iz vrha stranke dobio po pitanju izvještaja o radu KJKP Vodovod i kanalizacije, ali da je ipak uradio suprotno".

 

U odgovoru Izetbegoviću, Konaković govori da se ipak nije radilo o "instrukcijama vrha stranke" ili stranke u cjelini, kako je to rekao za N1, već "vrha KO SDA", odnosno predsjednika jednog od sarajevskih općinskih odbora Huse Ćesira. 


 

Nakon tog pojašnjenja Izetbegović sugerira da je u tom slučaju trebao drugačije definirati problem, s obzirom na to da i formulacija "narod preči od SDA" sugerira da su sporne instrukcije dolazile od stranke kao cjeline, a ne pojedinca unutar nje, te da, poredeći stranku sa porodicom, ne može "bagatelisati kompletnu porodicu samo zato što je jedan od 30 rođaka loš". Drugim riječima, ne može cijeloj stranci ili njenom rukovodstvu fakturisati odgovornost za eventualno ponašanje jednog njenog člana te da na taj način, izjednačavajući pojedinca sa strankom u cjelini, nanosi štetu i sebi i stranci.



 

Konakovićeva interpretacija ove poruke na način da Izetbegović stavlja stranku ispred naroda ukazuje na jednu od dvije opcije. Prva je da su njegove spoznajne mogućnosti ograničene do te mjere da nije u stanju adekvatno razumjeti vrlo jednostavne rečenične konstrukcije, a druga je da je spreman zloupotrijebiti privatnu prepisku svjesno je interpretirajući na pogrešan način kako bi manipuliranjem javnošću stekao ličnu korist. Teško je procijeniti koja je od ove dvije opcije pogubnija po građane Kantona Sarajevo, s obzirom na to da se radi o osobi koja trenutno obnaša jednu od ključnih pozicija u vlasti.

Objavljivanje prepiske definitivno utječe i na povjerenje njegovih sadašnjih političkih partnera, koji će ubuduće zasigurno voditi računa o sadržaju poruka koje razmjenjuju sa šefom Naroda i pravde. Ukoliko je spreman objaviti prepisku sa osobom sa kojom, prema vlastitom priznanju, nikada nije imao personalni problem, naprotiv, te je svjesno stavljati u pogrešan kontekst, da li bilo ko od trenutnih političkih partnera može biti siguran da, naročito uzimajući u obzir Konakovićevu sklonost ka promjeni mišljenja, u doglednoj budućnosti neće na sličan način, a za potrebe lične koristi, zloupotrijebiti privatne prepiske. Podsjetit ćemo da je Konaković u martu prošle godine na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo objavljivanjem poruka "prijetio" i zastupnici Demokratske fronte Bibiji Kerli, što potvrđuje postojanje sklonosti ka iznošenju privatnih prepiski.

Ovakav način političkog djelovanja ponekad može donijeti kratkoročne benefite, ali u konačnici po pravilu pogubno djeluje po kredibilitet, razotkriva izostanak moralnih vrijednosti kao osnovnih smjernica tog djelovanja i političku karijeru vodi putem kojim su već ranije prošle osobe sa kapacitetima mnogo usklađenijim sa ambicijama, nego što je to slučaj sa Konakovićem.

U prvom intrevjuu nakon izbora koji je dao za Faktor, predsjednik SDA Bakir Izetbegović, između ostaloga, govorio je i o predsjedniku Naroda i pravde Elmedinu Konakoviću. Tom je prilikom ukratko pojasnio i suštinu Konakovićevog konstantnog spominjanja tobožnjih naredbi koje je, kako tvrdi, dobijao iz SDA.

-Konaković je dobio priliku da bude premijer Kantona Sarajevo, ali je očito sve vrijeme imao podmukao plan, podrivao i prozivao SDA, penjao se preko leđa stranačkih kolega i spremao se da osnuje vlastitu stranku. Prije par dana mi reče Emir Hadžihafizbegović da ga je Konaković još prije dvije godine pozvao da mu se pridruži "kad bude pravio vlastitu stranku"! Igrao je duplu igru sve vrijeme. Nikome ne bih preporučio da sa takvim čovjekom ulazi u koalicije, neće to dugo trajati. Ništa što je Konaković u životu radio nije dugo trajalo- rekao je tada Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.