open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo TK
Pretresi u MUP-u TK: Oduzet mobitel ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića
Pripadnici Federalne uprave policije (FUP) po naredbi Općinskog suda Tuzla, a na osnovu naloga Kantonalnog tužilaštva TK, obavili su danas pretrese prostorija u MUP-u Tuzlanskog kantona, potvrđeno je u Tužilaštvu Tuzlanskog kantona.
20.05.2020. u 14:18
get url
text

Pretresi su rađeni u sklopu provjera eventualnih nezakonitosti u vezi s imenovanjem novog direktora Uprave policije MUP-a TK.

- Tokom pretresa oduzeta je određena dokumentacija, kao i dva mobilna telefona. Jedan oduzeti mobilni telefon pripada ministru unutrašnjih poslova TK Sulejmanu Brkiću, dok je drugi u vlasništvu druge osobe - kaže glasnogovornik kantonalnog tužilaštva TK Admir Arnautović.

Provjere koje se vrše samo su nastavak ranije otvorene istrage protiv ministra unutrašnjih poslova TK Sulejmana Brkića.

Podsjećamo Tužilaštvo TK otvorilo je, krajem februara, istragu protiv ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Brkića. Njega su sumnjiči za krivično djelo primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem. Postoji sumnja da je Brkić iskoristio svoj položaj da bi u određenom vremenskom periodu utjecao, posredovao i vršio pritisak na direktora Uprave policije MUP-a TK i na v. d. direktora da učine određene radnje koji oni inače ne bi smjeli.

Vlada Tuzlanskog kantona je na poziciju direktora Uprave policije MUP-a Tuzlanskog kantona prije deset dana imenovala je Safeta Ibrahimovića. Ibrahimović je imenovan na period od četiri godine. Bivšeg direktora Uprave policije MUP-a TK Dževada Kormana Vlada Tuzlanskog kantona smijenila je krajem januara, a on je nakon toga podnio tužbu.

Da li je prilikom smjene i imenovanja novog direktora bilo nezakonitosti trebalo bi biti utvrđeno provjerama koje su i danas obavljane.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.