Lista Socijaldemokratske partije (SDP) BiH sa deset kandidata u Bratuncu je u nedjelju prikupila 97 glasova, odnosno 1,17 posto ukupnog broja glasova kojeg su svi politički subjekti dobili u toj općini.

Ta informacija ne bi bila sporna, naročito uzimajući u obzir činjenicu da SDP nije uspio preći izborni prag niti u jednoj općini ili gradu u entitetu RS, da ovakvi rezultati nisu u suprotnosti sa prošlogodišnjim podacima, kada su u SDP-u održavani unutarstranački izbori.

Po sistemu jedan član – jedan glas, aktuelni predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je pobijedio tadašnjeg protivkandidata Edina Delića te je osvojio još jedan mandat na čelu te stranke.

Ono što je zanimljivo jeste da je Nikšić u Bratuncu u maju prošle godine osvojio čak 547 glasova.

Pitanje koje se logično nameće jeste kako je Nikšić uspio dobiti glasove 547 članova SDP-a u općini u kojoj je ta stranka nešto više od godinu kasnije dobila tek 97 glasova.

VEZANI TEKST - Izbori u SDP-u: Nikšić je izgleda osvajao više glasova nego što stranka ima članova, raskol u TK

Iz "svađe" ovih brojeva može se jasno naslutiti da se radilo o izbornim manipulacijama unutar SDP-a, te da je Nikšićeva pobjeda i mandat na čelu te stranke posljedica neregularnosti, koje nisu zabilježene samo u Bratuncu već i u drugim sredinama u BiH.

Neregularnosti u SDP-u su se, tvrde akteri, dešavale i u procesu izbora rukovodstva Kantonalnog odbora SDP-a Sarajevo.

Bivši generalni sekretar te stranke i kandidat za predsjednika Kantonalnog odbora Irfan Čengić je u dokumentu upućenom rukovodstvu SDP-a direktno optužio odgovorne za brojne manipulacije u tom procesu.

- Zato su mi pomalo smiješne bile kritike SDP-a na račun afere "Asim" i organizovanja izbora unutar sarajevske SDA, kada su se iste stvari dešavale u izborima za sarajevski SDP – napisao je Čengić.

VEZANI TEKST - Čengić: Nikšić je zvao delegate da ne glasaju za mene, okretali su se janjci za direktore, prijetilo se otkazima

Tako je, tvrdi Čengić, jednoj delegatkinji prijećeno da će ostati bez posla u KJP Toplane Sarajevo ukoliko svoj glas dodijeli njemu.

Zbog brojnih optužbi iznesenih u dokumentu, među kojima su i one koje se odnose na trgovinu utjecajem i zloupotrebe položajem, Tužilaštvo Kantona Sarajevo je formiralo predmet.

SDP je, podsjetit ćemo, na posljednjim Lokalnim izborima, a sudeći prema preliminarnim podacima, pretrpio novi pad broja glasova, te su čak uspjeli ugroziti i neslavni rezultat iz 2014. godine. Ta je stranka, podsjetit ćemo, u Kantonu Sarajevo imala samo jednog kandidata za načelnika. Njihov kandidat u Trnovu je pretrpio težak poraz.