open-navfaktor-logo
search
Poput enciklopedije
Prevedena kapitalna knjiga njemačkog autora o genocidu nad Bošnjacima
Izdavačka kuća Dobra knjiga iz Sarajeva je tokom prethodne sedmice publicirala monumentalno djelo njemačkog historičara i novinara Matthiasa Finka o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.
14.07.2020. u 13:34
get url
text

Knjiga koja je pod naslovom "Srebrenica: hronologija jednog genocida ili šta se desilo sa Mirnesom Osmanovićem" objavljena u Hamburgu 2016. godine, rezultat je petnaestogodišnjeg istraživanja kojeg je ovaj Nijemac poduzeo po narudžbi Instituta za društvena istraživanja, jednog od najznačajnijih instituta u Njemačkoj po pitanju radova o nasilju u društvu u XX vijeku.

Na skoro 1.100 stranica Fink detaljno opisuje dešavanja od vremena osnivanja stranaka, prvih eskalacija, opkoljavanja Srebrenice, gerilskog ratovanja i, naposlijetku, sve do završnih faza genocida tokom jula 1995. godine.

- Do sada nije napisano djelo slično ovome o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Ovo je svojevrsna enciklopedija - osvrnuo se na knjigu Sabahudin Šarić sa Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava.

Autor knjige, Dr. phil. Matias Fink studirao je američke studije i političke nauke, a zatim studij za savremenu historiju u Münchenu i Tübingenu. Radio je 35 godina kao novinar, autor i producent političkih i dokumentarnih reportaža za razne institucije njemačkog javnog servisa, ARD. Kao vanjskopolitički korespodent izvještavao je iz Srednje i Južne Amerike, Irske, Vijetnama, Palestine. Decenijama je važio kao jedan od najbriljantnijih vanjskopolitičkih komentatora.

Knjigu na bosanski jezik preveo je Avdija Alibašić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.