Ovaj objekat je odlukom Vlade Federacije BiH od 2. jula ove godine dodijeljen Kantonu Sarajevo, odnosno Zavodu za javno zdravstvo KS.

- Odmah po sticanju spomenutih formalnih preduslova od strane Vlade Federacije, Vlada Kantona Sarajevo je zaključcima zadužila Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo da dostave Vladi KS prijedlog programa utroška sredstava za prvu fazu radova, na osnovu zahtjeva i izvještaja JU Zavoda za javno zdravstvo KS, a u vezi sa tim i prijedlog raspodjele sredstava sa donatorskog računa za posebne namjene u svrhu borbe protiv pandemije koronavirusa - navodi se u saopćenju Vlade KS.

Zaključkom Vlade zadužena su i resorna ministarstva da dostave Ministarstvu finansija prijedloge utroška sredstava prikupljenih od uplata na pomenuti račun, sa nazivima programa i iznosima za te namjene. Zbirni prijedlog utroška sredstava Ministarstvo finansija će dostaviti Vladi KS na usvajanje.

VEZANI TEKST - U Podhrastovima već imaju 53 pacijenta, Kanton Sarajevo nema izolatorij, još se "igraju" procedura!?

Po riječima prof. dr. Aide Pilav, predsjednice Kriznog štaba Ministarstva zdravstva i direktorice Zavoda za javno zdravstvo KS ove aktivnosti su inicirane kako bi se spremno djelovalo i na vrijeme ispoštovale procedure nabavki s ciljem uređenja prostora budućeg izolatorija, koji će u slučaju potrebe biti stavljen u funkciju za potrebe liječenja oboljelih od koronavirusa.

U objektu bivšeg Armijskog medicinskog centra moguće je osposobiti 60 do 80 smještajnih - posteljnih mjesta. Prvom fazom radova predviđeno je čišćenje objekta, te izvođenje građevinsko-molerskih, instalaterskih i drugih radova koji su preduslov i koji će prethoditi narednoj fazi, a to je opremanje izolatorija neophodnom medicinskom opremom.

Objekt zadovoljava sve standarde za potrebe zbrinjavanja oboljelih od zaraznih bolesti.

Pilav je i ovom prilikom uputila poruku kako je ovaj posao moguće završiti do septembra mjeseca.

- Neovisno od važnosti osiguranja odgovarajućih smještajnih kapaciteta što će biti završeno na način i u roku kako je navedeno, najbolji način borbe protiv epidemije za cjelokupnu zajednicu zapravo je preventivno i odgovorno djelovanje svakog pojedinca, u smislu korištenja zaštitnih maski, održavanja fizičke distance kao i primjene ostalih higijensko-epidemioloških preporuka i mjera - izjavila je Pilav.