open-navfaktor-logo
search
Takmičenje
Prijave su besplatne: Američka NASA ponovo u Tuzli
Prošle godine, među više od 2.000 timova u svijetu, tim iz Tuzle je sa svojim rješenjem sprječavanja požara ušao u najboljih 20
14.10.2018. u 11:38
get url
text
NASA, Tuzla
NASA, Tuzla

Američka NASA ponovo je u Tuzli. Naša zemlja ponovo je dio takmičenja naučnika i kretivaca na šest kontinenata i oko 220 gradova širom svijeta, a svi oni će pokušati dati odgovore na globalne probleme i pitanja koja je kroz svoje izazove postavila NASA.

NASA je američka federalna agencija za istraživanje svemira, koja ima godišnji budžet veći od 18 milijardi dolara. Sedmu godinu zaredom oni organiziraju takmičenje, a ove godine od zemalja bivše Jugoslavije, NASA Space App Challenge će se održati u slovenačkom Kopru, glavnom gradu Srbije Beogradu te u Tuzli.

- Ove godine tema je "Planeta Zemlja", a unutar glavne teme postoji šest kategorija, koje predstavljaju konkretne zadatke. Na primjer zadatak u jednoj kategoriji je kreiranje neke vrste drona koji će kružiti oko svemirske letjelice i tražiti oštećenja. Izazovi koji su postavljeni nisu samo za one koji se bave tehničkim naukama ili programiranjem. Imamo i snimanje dokumentarca na određenu temu, dakle svoje mjesto mogu naći oni koji se bave prirodnim i društvenim naukama, umjetnici, filozofi - kaže Leila Hadžić iz predsjednica udruženja "Laboratorium" koje u Tuzli organizira Space Appa Challenge.

Događaj počinje pripremnim bootcampom u petak 19. oktobra u 15.00 sati kada učesnike očekuju zanimljiva predavanja i upute za takmičenje. Između ostalog, putem videolinka učesnicima će se obratiti žena astronaut koja radi za NASA-u. Takmičenje pod nazivom hackathon počinje dan kasnije, u subotu 20. okotobra, a u nedjelju sve završava proglašenjem pobjednika u svakom gradu. Lokalni pobjednici nakon toga imaju sedmicu dana vremena da svoj projekat usavrše i potom se naglobalnom nivou biraju najuspješniji.

Prošle godine, među više od 2.000 timova u svijetu, tim iz Tuzle je sa svojim rješenjem sprječavanja požara ušao u najboljih 20, znači u svjetskih jedan posto.

- Prijave su otvorene do samog početka takmičenja. Do sada imamo 30 prijavljenih. Želim naglasiti da se može prijaviti i učestvovati online, dakle oni koji ne žele ne moraju doći u Kuću plamena mira, gdje će se u Tuzli organizirati takmičenje - pojašnjava Leila Hadžić.

Jedna od kategorija nosi naziv "Možete li napraviti...", a u okviru nje je pomenuta svemirska letjelica, zatim senzor koji bi ljudi mogli koristiti na Marsu, alat koji se može koristiti za praćenje lansiranja raketa u cijelom svijetu... U okviru kategorije "Pomozite drugima da otkriju Zemlju" jedan od zadataka je da uz korištenje NASA-inih fotografije Zemlje napravite umjetničko djelo ili alat koji omogućava pravljanje umjetničkih djela korištenjem NASA-inih fotografija. U kategoriji "Vulkani, ledene sante i asteroidi" jedan od izazova je da se kreira jednostavna čeklista za određenu vrstu prirodne katastrofe, koja će pomoći ljudima da se lakše snađu prilikom svakog kritičnog događaja.

Samo dio NASA-inih izazova pokazuje da zaista ima prostora za sve koji žele razmisliti o globalnim problemima ili imaju zanimljive zamisli za podijeliti. Prijave i učešće su besplatni.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.