open-navfaktor-logo
search
Zavod za javno zdravstvo
Prijavljeno 14.028 oboljelih: Za virus tip A podtip H1N1 pogrešno se veže termin "svinjska gripa"
Od početka sezone, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH (ZZJZ FBiH) prijavljeno je ukupno 14.028 pacijenata sa simptomima sličnim gripi, što epidemiolozi označavaju kao još uvijek umjeren intenzitet.
07.02.2020. u 17:24
get url
text

Prema podacima kojima raspolaže Služba za epidemiologiju ZZJZ FBiH, u referalnoj laboratoriji za gripu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) do sada je testirano ukupno 206 uzoraka, od kojih je 65 bilo pozitivno na virus gripe.

- Od početka sezone prijavljeno nam je ukupno sedam smrtnih ishoda pozitivnih na virus gripe tip A, podtip A(H1N1)pdm09. Tri smrtna ishoda registrirana su u Zeničko-dobojskom, dva u Tuzlanskom i dva u Kantonu Sarajevo – navode u Službi za epidemiologiju.

Virus gripe tip A, podtip A (H1N1) pdm09-virus, za koji se pogrešno veže termin "svinjska gripa", virus je sezonske gripe, koji je kod nas u stalnoj cirkulaciji.

Zaštita protiv ovog soja obuhvaćena je sezonskom vakcinom protiv gripe.

- Imunizacija je najbolja mjera prevencije od gripe, a preporučena je i besplatna za sve rizične skupine: hronične bolesnike, osobe starije od 65 godina, zdravstvene radnike. Vakcina se preporučuje svima koji se žele zaštiti od gripe i smanjiti rizik od obolijevanja. Uz vakcinaciju neophodne su i druge mjere zaštite, kao što su izbjegavanje gužvi i putovanja ukoliko ste bolesni, korištenje prikladne odjeće i obuće, izbjegavanje rukovanja i ljubljenja, razgovor na distanci od jednog metra, korištenje maramice prilikom kihanja i kašljanja te često pranje ruku - kazali su u Službi za epidemiologiju ZZJZ Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.