open-navfaktor-logo
search
BNP Zenica
Prilika za bh. autore: 1. juna počinje online izdanje 19. festivala bosanskohercegovačke drame "Zenica 2020"
Proglašenjem pobjednika konkursa za najbolji dramski tekst 1. juna će početi ovogodišnji 19. festival bosanskohercegovačke drame "Zenica 2020" koji Bosansko narodno pozorište Zenica (BNP) realizira online.
27.05.2020. u 10:14
get url
text
Detalj s pres-konferencije

Festival će u terminu od 1. do 7. juna, zbog pandemije koronavirusa, biti realiziran u formi čitanja dramskih tekstova i preko YouTube kanala BNP-a.

U pratećem dijelu festivala, nakon promocije najboljeg dramskog teksta, u ponedjeljak, 1. juna, u 19.45 sati bit će prikazana predstava "Zagrljenici", koja je jedna od najviše izvođenih predstava festivala u Zenici.

Predstavu izvodi glumačka ekipa Sarajevskog ratnog teatra (SARTR), a to će ujedno biti i prva prikazana predstava tokom ovogodišnjeg festivala.

- Htjeli smo da ovo bude festival koji ćemo najvećim dijelom i u najvećoj mjeri posvetiti dramskim autorima, dramskom pismu i dramatičarima u Bosni i Hercegovini. Mislim da je jako bitno naglasiti, kada opravdavamo koncept ovogodišnjeg festivala, i to što su BNP Zenica i Festival bh. drame raspisali konkurs za izbor naboljeg dramskog teksta bh. autora. Konkurs je priveden kraju, imamo i njegove rezultate, najbolji tekst od 20, koliko ih je prispjelo na konkurs - kazao je direktor Festivala i direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Miroljub Mijatović.

Ulogu selektorke glavnog programa ovogodišnjeg festivala preuzela je redateljica Lajla Kaikčija, koja istakla da se odlučila za dramske tekstove tri autora i tri autorice, koje će publici čitati članovi glumačkog ansambla BNP-a.

- Imala sam zadovoljstvo da sarađujem s mladim autorima i autoricama - u ovom slučaju tri autora i tri autorice. To je ono najbolje što nam u ovom trenutku mogu ponuditi bh. autori i autorice. Moj je koncept bio da to bude mlađa generacija autora i autorica - kazala je Kaikčija.

Napominje da su u glavni program ušli dramski tekstovi autora i autorica rođenih između 1980-1989. godine. To je, ističe, i najperspektivnija generacija, od koje se u budućnosti očekuje mnogo.

U glavni program ušli su tekstovi Lejle Kalamujić (Ugasimo svjetla), Tanje Šljivar (Kao i sve slobodne djevojke), Asje Krsmanović (Vakuum), Ernada Osmića (Jahorina, pa Japan), Daria Bevande (Babylon Blues) i Mirze Skenderagića (Probudi me kad završi).

- Radi se o ljudima koji su vrlo talentovani, vrlo kreativni, čiji tekstovi su mi se učinili dobri u ovom trenutku. Zato što su i provokativni i zato što se, jednostavno, bave problemima i stvarima u društvu koje nas interesuju, propituju - istakla je Kaikčija.

Ona je napomenula da se ne može kazati da je režirala te pozorišne predstave na odabrane tekstove, nego samo da ih je "uredila i pripremila" za scensko čitanje.

- Većina tekstova će biti čitana i snimana na samoj sceni. Napravit ćemo scenski prostor, gdje će glumci moći sigurno, ne ugrožavajući niko nikoga, da pročitaju tekst jer mislimo da je to bliže onome što mi radimo - dodala je.

Ove će godine biti dodjeljena nagrada za životno djelo "Adem Čejvan", što će uz nagradu za najbolji dramski tekst, biti i jedina nagrada koja će biti dodijeljena na ovogodišnjem festivalu u Zenici. Sve predstave glavnog programa bit će realizirane od 19.30 sati.

Predsjednik Organizacionog odbora Festivala Hasan Džafić, koji je bio zadužen za prateći program ovogodišnjeg festivala, najavio je da će u sklopu ovog festivala biti prezentirane izložbe pozorišnih fotografija zeničkih autora Jasmina Hadžića, Muhameda Tunovića-Badija, Ismara Sačka i Draženka Jurišića.

Pozorišni radnici prisjetit će se dosadašnjeg selektora ovog festivala i umjetničkog direktora BNP-a, nedavno preminulog Nedžada Fejzića.

Među ostalim pratećim sadržajima, bit će predstavljena i monografija "25 godina HNK u Mostaru", zatim knjige "Čehov u Sarajevu" autorice Adijate Ibrišimović-Šabić i "Izabrane drame" autorice Ljubice Ostojić, kao i časopisa za književnost i kulturu "Život" te časopisa za pozorište i vizuelne komunikacije "Agon".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.