open-navfaktor-logo
search
Morbili u KS
Prim. dr. Aida Pitić: Postotak vakcinisane djece je nizak, očekujemo pojavu novooboljelih
Od 14. januara do 12. augusta ove godine, na području Kantona Sarajevo registrirano je 867 oboljelih od morbila. Od te brojke, kako smo saznali u Zavodu za javno zdravstvo KS, njih čak 800 nije bilo vakcinisano  
20.09.2019. u 22:41
get url
text
get url
text

Prema podacima kojima raspolaže Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, u periodu od 14. januara do 12. augusta ove godine registrirano je 867 oboljelih od morbila.

Od tog broja, čak 800 oboljelih, prema riječima prim. dr. Aide Pitić, rukovodioca Radne jedinice za epidemiologiju u ovom Zavodu, nije bilo vakcinisano.

- Sa nepotpunim ili nepoznatim statusom vakcinacije bilo je 59 registriranih, dok je kod osam registiranih utvrđena provedena vakcinacija - kaže Pitić.

Iako svakodnevno iz ambulanti JU Dom zdravlja KS dobijaju prijave o svim zaraznim bolestima, u Zavodu za javno zdravstvo KS istakli su kako od 13. augusta do danas nisu imali novoprijavljenih oboljelih od morbila.

- S obzirom da je pokrivenost imunizacijom djece na području Kantona Sarajevo niska, a uzmemo li u obzir da je postotak za postizanje kolektivnog imuniteta 95 posto i više, pojava novooboljelih se u narednom periodu može očekivati - naglasila je Pitić.

Prema riječima dr. Enise Mulalić, predsjednice Udruženja pedijatara, postotak vakcinisane djece na području Kantona Sarajevo i dalje je ispod željenog, pa postoji strah od pojave nove epidemije.

- U jednom trenutku postotak imunizacije pao je ispod 50 posto, a kao rezultat toga imali smo epidemiju morbila. Zbog straha roditelji su najednom počeli dovoditi djecu na vakcinaciju, pa je broj malo porastao, ali je on i dalje daleko od 95 posto, koliko je potrebno za postizanje kolektivnog imuniteta. Roditelji nisu slušali upute ljekara i drugih stručnjaka, uplašili su se tek kada je zavladala epidemija - ističe Mulalić.

Dugogodišnja negativna kampanja, koja se provodi protiv MMR vakcine, "kako ona uzrokuje autizam," postala je floskula izgovorena hiljadama puta, koja je, kako kaže Mulalić, kao teorija zavjere, u jednom trenutku postigla svoj cilj.

- Očito je da su medicinska postignuća, zasnovana na naučnim saznanjima, suhoparna i ne raspaljuju maštu ljudi kao teorije zavjere. Nažalost, još ima onih koji u to vjeruju. Mi pedijatri, a to odgovorno tvrdim, uradili smo najviše, a zakazali su - i zakonodavac, i javno zdravstvo, pa i neki mediji. Ono što je najvažnije je izvući pouku iz onoga što nam se dogodilo i učiniti sve da nam se epidemija više ne dogodi – istakla je Mulalić.    

 Morbili ili krzamak u bosanskohercegovačkom govornom području, (ospice u hrvatskom i male boginje u srpskom govornom području) je teška dječija infektivna bolest, uzrokovana RNK virusom, a najbolji način pristupa ovoj infekciji, prema riječima pedijatara, je preventivna imunizacija.

Inkubacija traje oko 10 do 12 dana. Do pojave osipa može proći sedam do 21 dan, a obično je to 14 dana.

U simptome spadaju: nos koji curi, visoka temperatura od oko 40 stepeni Celzijusa, te karakterističan crveni, pljosnati osip.

Rani simptom bolesti su lezije na sluznici u unutrašnjosti obraza, u regiji prvog i drugog kutnjaka. 

Drugi simptomi uključuju konjuktivitis i kašalj. Može se javiti i anoreksija usljed dijareje, te generalizirana limfadenopatija (uvećanje limfnih čvorova).

Osip traje oko pet, šest dana, a potom mrlje postanu smeđe i osip se povlači i ljušti. 

Komplikacije se mogu javiti u oko 30 posto slučajeva, a najčešće su kod djece mlađe od pet godina i odraslih iznad 20 godina života.

 U komplikacije spadaju i teška dijareja,  upaljeno srednje uho, upala pluća, encefalitis.

 



 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.