open-navfaktor-logo
search
ICMP-ova infografika
Primjena preporuka za identifikaciju posmrtnih ostataka u mrtvačnicama u BiH
Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) objavila je infografiku koja ukratko prikazuje rad radnih grupa za rješavanje NN (bez imena) slučajeva, koje su 2013. godine uspostavili organi BiH
10.10.2018. u 15:18
get url
text
Potočari-reekhumacije i reasocijacija

Cilj je bio da se istraži zašto nije moguće ustanoviti podudarnost profila DNK više od 3.000 skeletnih ostataka koji su smješteni u mrtvačnicama diljem Bosne i Hercegovine. Radi se o 8.000 prijavljenih slučajeva nestalih osoba za koje su porodice nestalih dostavile dovoljan broj referentnih uzoraka.

U novembru 2017. godine, nakon četverogodišnjih napora koje je predvodilo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, u saradnji sa Institutom za nestale osobe (INO) i uz stručnu pomoć Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) koju je finansirala Evropska unija, ICMP i INO su predstavili preliminarne rezultate projekta. Detaljan pregled svih posmrtnih ostataka koji se nalaze u mrtvačnicama u BiH doveli su do 121 novog identiteta, 968 reasocijacija sa ranije identificiranim slučajevima i preporuka tužilaštvima u vezi s koracima koje treba preduzeti kako bi se riješila većina preostalih slučajeva.

ICMP pozdravlja sve aktivnosti tužilaštava u kojima se primjenjuju ove preporuke.

- Primjenaa preporuka može donijeti smiraj mnogim porodicama koje još uvijek, i 20 godina nakon sukoba, ne znaju za sudbinu svojih najmilijih - rekao je danas Matthew Holiday, rukovodilac ICMP-ovog Programa za zapadni Balkan, dodavši: - Također je važno da se sredstva koja su dodijeljena mrtvačnicama koriste na najbolji način, a to znači smanjenje troškova čuvanja posmrtnih ostataka, koji mogu biti identificirani i dostojanstveno i dostojno ukopani toliko godina nakon sukoba.

Kantonalno tužilaštvo Hercegovačko-neretvanskog kantona izvršilo je oko 40 zvaničnih identifikacija na osnovu novih DNK profila, koji su izolirani i za koje je utvrđena podudarnost s profilima ranije identificiranih osoba. Pored toga, najmanje 55 NN slučajeva je vraćeno na sudske parcele, čime je smanjen broj NN slučajeva u mrtvačnici Sutina u Mostaru.

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona i Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo zvanično su identificirali oko 30 slučajeva.

Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona i Tužilaštvo Brčko distrikta Bosne i Hercegovine su također proveli reekshumaciju prethodno identificiranih osoba i reasocijaciju skeletnih ostataka identificiranih tokom procesa pregleda NN slučajeva.

ICMP će svojim programima tehničke pomoći nastaviti podržavati rad INO-a i tužilaštava na rješavanju preostalih NN slučajeva.

ICMP je sporazumom utemeljena međunarodna organizacija sa sjedištem u Hagu. Njezin mandat je da osigura saradnju vlada i drugih organa u pronalaženju i identifikaciji osoba nestalih uslijed sukoba, povreda ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala, ilegalnih migracija i drugih razloga, te da im pruža pomoć u tim poslovima. Jedina je međunarodna organizacija čiji je zadatak isključivo rad na pitanju nestalih osoba.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.