open-navfaktor-logo
search
Zaboravite hemiju
Prirodna rješenja kojima ćete ukloniti podočnjake i natečene oči
Gubitak kolagena kožu čini tanjom i podložnijom pojavama, poput bora i sitnih linija, a također može uzrokovati i hiperpigmentaciju ili tamnjenje kože
01.01.2020. u 09:46
get url
text

S godinama života podočnjaci, natečene i podbuhle oči postaju sve češća pojava, jer koža vremenom gubi kolagen. Gubitak kolagena kožu čini tanjom i podložnijom pojavama, poput bora i sitnih linija, a također može uzrokovati i hiperpigmentaciju ili tamnjenje kože.

Kad koža oko očiju postane tanja, vjerovatnije je da ćete vidjeti vene ispod njih, što će učiniti da područje ispod očiju postane tamnije.

Osim toga, i druge navike poput nedovoljnog spavanja, nenanošenja kreme za sunčanje i čestog gledanja u ekrane računara ili tv uređaja tokom dana mogu uzrokovati širenje krvnih žila u blizini očiju i učiniti ih da izgledaju tamnije.

Loša vijest je da će čak, i ako se brinete za svoju kožu, vrijeme i dalje činiti svoje.

Dobra vijest je da je priroda tu da spasi dan sa svim potrebnim sastojcima za usporavanje procesa starenja. Stoga, ove prirodne "lijekove" za podočnjake i natečene oči vjerovatno imate u svom domu:

Svježi krastavci

Vjerovatno ste već čuli za ovaj trik. Krastavci sadrže veliku količinu antioksidansa koji pomažu pri obnavljanju kože. Oni djeluju i adstrigentno, što znači da se ćelije kože smanjuju, a time pomažu izblijediti vidljive linije ispod očiju. Jednostavno narežite dvije kriške krastavca, položite ih na kapke i ostavite da stoje 10 minuta. Zatim uklonite kriške i isperite oči toplom vodom.

Sok od limuna

Budite oprezni s ovim trikom jer ne želite da vam sok od limuna uđe u oči, ali pažljivim nanošenjem možete učiniti čuda u borbi protiv tamnih vrećica ispod očiju. Limunov sok sadrži jaku dozu vitamina C, sastojka kojeg ćete pronaći u mnogim proizvodima za kožu. To je antioksidans, za koji se kaže da posebno djeluje na kolagen, protein koji se nalazi u našoj koži i koji je održava svježom.

Za ovaj trik, ocijedite sok od četvrtine limuna u malu posudu. Zatim pomoću pamučne blaznice nanesite sok na područje ispod oka, pazeći da ne uđe u oči. Ostavite 15 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Krompir

Ovo se možda čini malo čudno, ali djeluje. Krompir također, ima visok udjel vitamina C, pa se njegov sok može koristiti u otklanjanju podočnjaka. Narežite mali komadić oguljenog krimpira i trljajte direktno na kožu ispod očiju. Ostavite da sok od krompira ostane na koži najmanje 15 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Ružina vodica

Ružina vodica ne samo da lijepo miriše, već je jedan od najboljih proizvoda za podočnjake. Ona pomaže u regulisanju proizvodnje ulja na površini kože. Također, pomaže u balansiranju pH vrijednosti kože, omogućavajući ujednačeniji ton kože. Ružinu vodicu nanesite s pamučnom blaznicom ispod očiju.

Također, možete namočiti dva pamučna jastučića za uklanjanje šminke u ružinoj vodici i nanijeti ih na zatvorene oči. Ako koristite jastučiće na cijelom oku, uklonite ih nakon 15 minuta. Nije potrebno ispiranje.

Vrećice čaja

Još jedan stari, ali dobar trik. Vrećice crnog i zelenog čaja sadrže antioksidanse koji pogoduju zdravlju i izgledu kože. Kofein će također pomoći u uklanjanju podočnjaka i pružiti mlađi izgled kože. Da biste iskoristili vrećice čaja za podočnjake i natečene oči, dodajte ih u kipuću vodu kako bi ih aktivirala. Ostavite ih da se ohlade, a zatim ih stavite direktno na oči. Ostavite ih da odstoje najmanje 15 minuta, a zatim uklonite i isperite oči.

Hladna kašika

Ljudi godinama koriste hladnu kašiku u borbi protiv natečenih očiju. Hladne kašike uzrokuju da se ćelije stisnu, a kada je u pitanju koža ispod očiju, to može pomoći u smanjenju krvnih ćelija koje su povećane i sprečavaju naticanje.

Stavite kašiku u frižider ili zamrzivač i ostavite da se stvarno ohladi. Izvadite iz frižidera i stavite dno kašike na kožu ispod očiju. U roku od 10 minuta trebali biste bi primijetiti razliku.

Paradajz

Paradajz sadrži likopen, prirodni pigment koji ovom voću daje crvenu boju. To je antioksidans koji štiti ćelije kože od oštećenja. Narežite paradajz i protrljajte krišku direktno na kožu ispod očiju, pri čemu trebate paziti da vam sok od paradajza ne uđe u oči.

Mlijeko ili jogurt

Mliječni proizvodi zapravo su odlični za izgled kože, jer sadrže vitamin A koji pomaže da koža ostane sjajna i mlada. Da bi to učinili, jednostavno umočite pamučnu vatu u hladno mlijeko i nanesite ga na kožu oko očiju ili pomoću prstiju nanesite malu količinu jogurta na to područje. Ostavite da odstoji 15 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Više spavajte

San je važan za izgled i sveukupno zdravlje očiju. Ako ne spavate dovoljno, ispod očiju će se pojaviti podočnjaci, koža će biti blijeda, a oči otečene. Da bi smanjili natečene i umorne oči, preporučuje se sedam do osam sati sna svake noći.

Pijte više vode

Dehidracija je još jedan čest uzrok otečene kože. Ako ne pijete dovoljno vode, koža postaje dehidrirana, suha i bez sjaja, a podočnjaci i vene postaju vidljiviji. Pobrinite se da pijete dovoljno vode tokom dana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.