open-navfaktor-logo
search
Sve je crno na bijelo
Prljava kampanja: Koga botovi nazivaju četnikom i ustašom, a čiji stranački vrh vrijeđa tuđe porodice?
Izborna kampanja uoči Lokalnih izbora ulazi u završnicu, a političke stranke su, očigledno, prestale birati sredstva uz pomoć kojih će doći do naklonosti birača.
05.11.2020. u 21:41
get url
text

Sudeći prema tvrdnjama Naše stranke, Socijaldemokratske partije (SDP) i Naroda i pravde (NiP), granicu je prešla Stranka demokratske akcije (SDA), koju su optužili za "crtanje meta na leđima" zvaničnicima tih stranaka, prije svega nazivanjem njihovih kandidata "četnicima".

- Ako pratite kampanju za načelnika Centra, jasno vam je da je SDA odlučila nacionalizmom pokušati spriječiti pobjedu Srđana Mandića. Poruka koju jasno šalju je da "neće narod Srđana jer nije naš". Čak ga nazivaju četnikom – kazao je politički direktor Naše stranke Edin Forto.

Još direktniji je bio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić, koji nije samo optužio SDA, već i lično predsjednika te stranke Bakira Izetbegovića.

- Ugrozili smo strahovladu Izetbegovića, zato nas nazivaju "četnicima" – poručio je Nikšić.

Da ih SDA naziva "četnicima", požalio se i bivši član te stranke, a danas predsjednik NiP-a Elmedin Konaković.

Uzimajući u obzir neospornu činjenicu o neprihvatljivosti retorike prema kojoj se politički oponenti nazivaju "četnicima", naročito oni koji su bili pripadnici Armije RBiH koja je branila BiH i od vojnih formacija koje su sebe nazivale "četnicima", pomoću Google pretraživača smo pokušali pronaći istupe članova SDA tokom aktuelne predizborne kampanje u kojima se koristi takva retorika, ali nam to nije pošlo za rukom.

Obratili smo se i Našoj stranci, SDP-u i NiP-u, zatraživši imena članova SDA koji su zvaničnike tih stranaka nazivali "četnicima", ali odgovore nismo dobili, uprkos ranijim direktnim optužbama kojima se SDA-u nedvosmisleno fakturisala odgovornost za neprimjerene optužbe.

Proširivši pretragu i na ranije predizborne kampanje, zaista smo uspjeli pronaći istup zvaničnika SDA u kojem se u neprimjerenom kontekstu, nazivajući ih "podvalama", spominju članovi oponentskih stranaka koji ne pripadaju bošnjačkom narodu.

- Nemojte misliti da su prestali sa svojim podvalama. Danas na listi SDP-a opet imate neke dobre Srbine. Na listama ovih malih stranki opet imate neke dobre Srbe i Hrvate – poručio je tokom predizborne kampanje uoči Lokalnih izbora 2016. godine Nermin Muzur, tadašnji kandidat SDA za Općinsko vijeće Ilidža.

 

Danas je Muzur kandidat NiP-a za načelnika Općine Ilidža, a njegovu kandidaturu podržava SDP i "male stranke" koje, kako je tvrdio, na svojim listama "podvaljuju dobre Srbe i Hrvate".

Pojedini zvaničnici Naše stranke, SDP-a i NiP-a, sudeći prema javnim istupima, kao zvaničan stav SDA i integralni dio kampanje te stranke interpretiraju komentare anonimnih korisnika društvenih mreža i čitatelja internet-portala.

Ukoliko su takvi komentari legitiman osnov da se odgovornost za neprimjerenu retoriku fakturiše političkim oponentima, onda se nameće mogućnost da upravo Naša stranka, SDP i NiP stoje iza, primjera radi, morbidnih komentara koji su se pojavili na društvenim mrežama i internet-portalima nakon objavljenih informacija o pozitivnim COVID-19 testovima predsjednika SDA Bakira Izetbegovića ili kandidata te stranke za načelnika Općine Centar Nedžada Ajnadžića.

Na isti način se Našoj stranci, SDP-u i NiP-u može fakturisati odgovornost za redovne pozive na ubistva, premlaćivanja i teške uvrede na račun kadrova SDA u internet-komentarima. Građenje narativa prema kojem političke stranke neupitno snose odgovornost za anonimne internet-komentare je neozbiljan način vođenja kampanje ili bi barem trebao biti.

Međutim, činjenica je da su u javnom diskursu prisutne neprihvatljive optužbe i uvrede na račun političkih oponenata iza kojih stoje stranački kadrovi sa imenom i prezimenom.

U istom javnom istupu u kojem je SDA optužio za nazivanjem njega i njegovih koalicionih partnera "četnicima", te za navodno vrijeđanje članova porodica, predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je iznio optužbe na račun majke predsjednika SDA Bakira Izetbegovića, pripisujući joj navodnu izjavu koja nije zabilježena snimkom na koji se poziva.

 

Istovremeno je Damir Arnaut iz Naše stranke optužio predsjednika SDA Bakira Izetbegovića da njegova porodica nije bila na "pravoj strani historije" tokom Drugog svjetskog rata.

- Evo slika moje bake na Romaniji, nakon završetka rata, u pohodu na preostale četnike. Ima li Bakir takvih slika svoje familije – napisao se Arnaut na društvenim mrežama.



 

Dileme mu nije otklonila ni od ranije poznata činjenica da je Alija Izetbegović, osnivač SDA i otac aktuelnog predsjednika te stranke, bio pripadnik partizanskog pokreta, te da su imena dvojice daidža Bakira Izetbegovića uklesana na Spomen-parku Vraca.

 

S druge strane, nametanje pitanja o postojanju fotografije Damira Arnauta u BiH za vrijeme agresije na našu zemlju bi vjerovatno bilo okarakterizirano kao neprimjereno.

Predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović je zatražio reakciju predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića na "stavljanje mete na leđima Nerminu Nikšiću, Predragu Kojoviću, Vojinu Mijatoviću i Srđanu Mandiću", koje je SDA, tvrde iz tih stranaka, nazivala "četnicima".



Iako je nemoguće pronaći izjavu zvaničnika SDA u kojoj se neka od navedenih osoba naziva "četnikom", vrlo se lako može pronaći izjava u kojoj se upravo Željko Komšić indirektno naziva "ustašom".

- U pozadini zapovjednik domobranske fronte sa svojim drugarom. Tebi tvoje, nama naše, vozdra, mi idemo dalje – napisao je na svom Facebook profilu Srđan Mandić uz selfie sa Edinom Fortom, na kojem se u pozadini vide Željko Komšić i njegov kolega iz Predsjedništva BiH Milorad Dodik.



Zanimljivo je da Komšića naziva "zapovjednikom domobranske fronte", aludirajući na vojnu formaciju fašističke Nezavisne države Hrvatske (NDH), isti onaj Mandić koji posljednjih nekoliko dana kampanju bazira na neprimjerenim komentarima anonimnih korisnika interneta koje uredno fakturiše SDA-u. Magazinović, ili bilo koji drugi zvaničnik SDP-a, Naše stranke i NiP-a nije zatražio bilo kakvu reakciju na ovakav skandalozan istup kandidata Naše stranke za načelnika Općine Centar, a ni Forto nije zamjerio prijatelju i stranačkom kolegi.

Niko se iz SDP-a, niti njihovih koalicionih partnera NiP-a i Naše stranke, nije osvrnuo ni na SDP-ovca Zukana Heleza kojem se svako malo omakne beskrupulozno adresiranje fašizma upravo žrtvama ustaškog režima, odnosno njihovim srodnicima. 

  

 

Rukovodećim ljudima iz SDP-a nije strano nazivati samo političke oponente fašistima. Na udaru su bile i vjerske zajednice. Tako je u programu Face TV-a 6. decembara 2019. godine potpredsjednik SDP-a BiH i bivši šef kabineta Milorada Dodika, Vojin Mijatović, vjerske zajednice nazvao  "ograncima fašističkih organizacija". 

- Pored tri ove fašističke političke organizacije, imamo još tri zla u BiH, to su Pravoslavna crkva, Katolička crkva i Islamska zajednica - rekao je, da bi kasnije dodao "to je rezultat ove tri fašističke političke organizacije i tri ogranka kroz nazovimo vjere". 

Dakle, potpredsjednik SDP-a je, osim vjerskih zajednica i svoje političke protivnike iz tri stranke, bez ikakve zadrške, nazvao fašistima u TV programu. Vojin Mijatović i Zukan Helez nisu anonimusi skriveni iza tastatura, botovi kakvi su izazvali Nikšićevu reakciju, čije piskaranje on pripisuje SDA, nego članovi najužeg rukovodstva današnjeg SDP-a. 

Evidentno je da društvo u BiH nije dovoljno zrelo da političku komunikaciju ograniči u korektne okvire, u kojima ne bi bilo mjesta za teške uvrede ili prijetnje, ali i da nije dovoljno zrelo da političke kampanje ne gradi na dokazima lišenih optužbi na račun političkih oponenata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.