open-navfaktor-logo
search
Potpisan protokol
Problem od 1953. godine: Vlada TK za dva miliona KM riješit će pitanje smještaja Općinskog suda Lukavac
Protokol o načinu regulisanja međusobnih obaveza između Vlade Tuzlanskog kantona, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, Općinskog suda u Lukavcu i Grada Lukavac u cilju izgradnje nove zgrade za potrebe Općinskog suda u Lukavcu danas su u Lukavcu potpisali premijer Tuzlanskog kantona Irfan Halilagić, gradonačelnik Lukavca Edin Delić i predsjednica Općinskog suda u Lukavcu Enisa Hankić.
16.09.2022. u 13:29
get url
text
U Lukavcu potpisan protokol
U Lukavcu potpisan protokol

Ovo je prvi korak kojim započinje rješavanje dugogodišnjeg problema s kojim se susreće Općinski sud u Lukavcu, a zbog čega brojne otežavajuće okolnosti imaju direktno građani i privredna društva u ovom gradu.

- Danas potpisanim dokumentom uređujemo naše međusobne obaveze u pogledu stvaranja regulacionih pretpostavki za izgradnju zgrade i pristupnog puta, izdavanje građevinsko tehničke dokumentacije, osiguranje finansijskih sredstava za kupovinu zemljišne parcele, projektne dokumentacije, izgradnju zgrade i neophodne materijalno-tehničke opreme te provođenje neophodnih postupaka javnih nabavki - pojasnio je premijer Halilagić.

Halilagić je istakao da je današnje pokretanje procesa svojevrstan poklon svim građanima Lukavca povodom obilježavanja Dana ovog grada.

- Također, danas smo precizirali da će Vlada, počevši već od ove godine predvidjeti ukupno dva miliona KM za izgradnju nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu. Već do kraja godine osigurat ćemo prvih 100.000 KM da započnemo i konkretne aktivnosti, dok ćemo u budžetu za narednu godinu predvidjeti 1,4 miliona KM, a u budžetu TK za 2023. preostalih 1,5 miliona KM za dovršenje izgradnje - zaključio je premijer Halilagić.

Predsjednica Suda Enisa Hankić je na značaj izgradnje ovog objekta ukazala ističući da će Općinski sud konačno dobiti namjenski izgrađen i potrebama suda prilagođen objekat.

- Općinski sud u Lukavcu je formiran 1953. godine i u svom postojanju nikada nije imao namjensku i njegovim potrebama prilagođenu zgradu. Sigurno je da je takva situacija bila značajan limitirajući faktor za postizanje kvalitetnijih rezultata rada Suda. Izgradnjom nove zgrade Općinskog suda u Lukavcu steći će se uvjeti za efikasniji i kvalitetniji rad ove pravosudne institucije, što je u bitnom i prioritetan zadatak pravosuđa BiH u cjelini - kazala je predsjednica Hankić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.