Na današnjem nastavku suđenja legendarnom komandantu Petog korupusa Armije RBiH generalu Atifu Dudakoviću i ostalima na Sudu BiH, pročitani su iskazi svjedoka koji su u međuvremenu preminuli.

U iskazima datim prije nekoliko godina, preminuli svjedoci su govorili o tome da su vidjeli tijela ubijenih na području Sanskog Mosta, u septembru 1995. godine.

Tužilac u zamjeni Ivan Matešić pročitao je iskaz Božidara Kneževića iz 2015. godine. Knežević, koji je preminuo u novembru 2018. godine, rekao je da je do 10. oktobra 1995. godine živio u Sanskom Mostu, koji je morao napustiti zbog akcije Armije RBiH.

Također, svjedok je govorio i o ubijenim Popovićima i Gogićima u Tomini, te kako je pronašao pet leševa na zaprežnim kolima, a brigu o posmrtnim ostacima preuzela je Vojska RS. U pročitanom iskazu navodi se da je Knežević sutradan otišao u Tominu da se uvjeri da li su i ukopani, te da mu je Rajko Tica rekao da su Popovići ubijeni u Tomini.  

-Svjedok je jasno kazao da su u Tomini bili srpski vojnici, i da su tamo i ubijeni.Iz iskaza se ne vidi ni kako su stradali ni Popovići ni Gogić- istakao je advokat Asim Crnalić, naglašavajući da su u toku istrage svjedocima postavljana sugestivna pitanja kojima je sugerisano da su te osobe ubijene, a da se uopće ne vidi kako su stradali.

I advokat Ifet Feraget skrenuo je pažnju na neke nelogičnosti. Između ostaloga da su na svakoj stranici različiti potpisi preminulog svjedoka.

-U iskazu svojedok ne navodi ni gdje, ni kada ni kako su nađena tijela. Da je živ pitao bih ga to, kao i za različite potpise, a i da li je imao priliku čuti od službenih lica protiv koga se vodi istraga i koji je ovo predmet- poručio je Feraget.

Odbrane optuženih reagirale su i na iskaz drugog svjedoka Bože Jarića, koji je govorio o stvarima koje se uopće ne tiču optužnice, odnosno Petog korpusa. Čak je i predsjedavajuća Sudskog vijeća Željka Marenić skrenula pažnju da se otužbe iz Jarićevog iskaza (silovanje, logori) ne odnose na optuženog Dudakovića i ostale.

Jarić, koji je preminuo 2017. godine, u iskazu datom 2005. je rekao da je 10. septembra 1995. počela "velika ofanziva muslimanskih snaga", te da je njemu i još jednoj osobi hrvatske nacionalnosti naređeno da prikupljaju leševe.

Dudakovićev advokat Crnalić je kazao da ova izjava Jarića ne može biti dokaz, jer se ne vidi na koji postupak se odnosi.

Inače, ime Bože Jarića našlo se na listi svjedoka koje je trebalo ispitati, iako je on preminuo i prije podizanja optužnice.

Zakonitost istrage u ovom predmetu, problematizirao je advokat Feraget. Pojasnio je kako je u jednom od zapisnika stajao pečat da je zapisnik vjeran originalu.

-Postavlja se pitanje zašto na originalni zapisnik stavljate pečat Ministarstva pravde entiteta RS, Centra za istraživanje ratnih zločina. Nema potrebe na zapisnik koji je originalan stavljati pečat da je vjeran originalu- kazao je Feraget, dodajući da sve to navodi na zaključak da zapisnik pribavljen od strane Ministarstva pravde RS nije u skladu sa zakonom.  

- Centar za istraživanje ratnih zločina nije u skladu sa odredbama Zakona krivičnog postupka koji kaže da istragu vodi, njome rukovodi i nadzor nad istragom vrši samo Tužilaštvo. Tu se sada postavlja niz pitanja, posebno relevantnosti i autentičnosti, s obzirom da su se svjedoci ispitivali o okolnostima koje nemaju nikakve veze sa optuženima-naglasio je Feraget.

Feraget je potcrtao da kada se sve sagleda, počev od toga da ima morbidnih izjava koje se ne tiču optuženih, te da su svjedoci ispitivani o okolnostima koje uopće nisu navedene u optužnici, jedini što može zaključiti jeste da nije vođena zakonita istraga.  

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, za ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, terete se bivši pripadnici Petog korpusa Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Nastavak suđenja zakazan je za 13. januar.