open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Prof. dr. Đajić, direktor UKC-a RS-a: Imamo 316 hospitaliziranih, više od 90 posto su nevakcinisani
Od 316 pacijenata, koliko ih je trenutno, zbog COVID-19, hospitalizirano u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, više od 90 posto je nevakcinisanih.
09.09.2021. u 19:41
get url
text

Kazao nam je to prof. dr. Vlado Đajić, generalni direktor ovog zdravstvenog centra, i dodao da brojke najbolje govore o opravdanosti apela zdravstvenih radnika da se građani što prije vakcinišu.

Izazovna jesen

- Očekuje nas vrlo izazovan period u jesen. Zbog toga smo moji saradnici i ja napravili planove u vezi sa reorganizacijom rada koje ćemo, uz podršku Vlade RS-a, u narednom periodu realizirati. Kao što znate, počela je i školska godina, i želim opet ponoviti ono što već nebrojeno puta ponavljamo u medijima, a to je da se građani vakcinišu kako bi se pandemiji napokon stalo ukraj – ističe Đajić.

Kaže kako je u prethodne skoro dvije godine, zdravstveni centar na čijem je čelu, imao vrlo težak zadatak, ali da su, zahvaljujući podršci Vlade ovog entiteta te dobrim organizacionim sposobnostima, uspjeli odgovoriti izazovima.

- Važno je naglasiti da od početka pandemije naš nijedan pacijent nije ostao bez zdravstvene zaštite ili respiratora, kao što se dešavalo u mnogo razvijenijim zemljama zapadne Evrope. Međutim, da bi se odgovorilo izazovu pandemije, to je podrazumijevalo potpunu reorganizaciju rada kao i osposobljavanje dodatnih kapaciteta, što je zahtijevalo izuzetne organizacione sposobnosti mojih kolega i mene lično. Mi smo počeli pripreme još krajem januara prošle godine kada još u Evropi i na našim prostorima nije bilo slučajeva potvrđenog novog koronavirusa. U krugu UKC-a RS-a, na lokaciji Paprikovac, uvedena je trijaža pacijenata pri ulasku u bolnicu koja je aktualna i danas, što je dalo rezultate, pa smo imali veoma nizak stepen zaraze medicinskog osoblja i hospitaliziranih pacijenata – navodi Đajić.

Na početku pandemije Klinika za infektivne bolesti pretvorena je, kaže, u Covid-bolnicu, a usljed pogoršane epidemiološke situacije od 29. oktobra 2020. prijemna ambulanta za suspektne i pozitivne na koronavirus izmještena je u Sjeverno krilo, nekadašnji Urgentni centar.

- Tada je praktično i formiran Covid-urgentni centar, dok je Necovid-urgentni centar sve hitne medicinske necovid slučajeve počeo primati u Južnom krilu (zgrada Poliklinike). Sve to bilo je aktuelno do 15. juna ove godine kada je Urgentni centar izašao iz covid-režima i vratio se redovnom radu. Međutim, usljed pogoršanja epidemiološke situacije ponovo smo 15. augusta bili primorani Urgentni centar vratiti u covid-režim. U njemu se sada pregledaju najteži covid-pacijenti koji zahtijevaju prijem u jedinice intenzivne njege ili oboljeli koji odmah po prijemu zahtijevaju respiratornu podršku. Ostali covid-pacijenti pregledaju se u ambulanti Klinike za infektivne bolesti – pojašnjava Đajić.

Ističe kako je fizička podjela Centralnog medicinskog bloka (CMB) na covid i necovid dio, koja je urađena u oktobru prošle godine, predstavljala težak i iscrpljujući posao.

- Izuzetno zahtjevno bilo je zadovoljiti sve kriterije, kada je riječ o zaraznoj bolesti, i istovremeno omogućiti da se liječe i pacijenti koji nisu oboljeli od COVID-19, odnosno ispoštovati sve propise kako ne bi došlo do ukrštanja čistih i nečistih puteva, ali smo uspjeli. Rezultat toga je da se sada tačno zna koji su to putevi kojima se kreću inficirani pacijenti i osoblje koje te pacijente zbrinjava i oni su odvojeni od svega ostalog. Sve je to uspješno primijenjeno u praksi. Fizički su pregrađeni hodnici CMB-a, fizički su odvojeni liftovi koji su u covid-dijelu od onih koji se nalaze u necovid-dijelu, napravljen je odgovarajući put kretanja. Osoblje koje zbrinjava covid-pacijente oblači odijela i kompletnu opremu u prizemlju i iz toga dijela u prizemlju odlazi u tzv. nečisti dio gdje pregleda pacijente na covid-odjelima. Nakon toga se nečistim liftom spuštaju u prizemlje na mjesto gdje je predviđeno da skinu svu opremu i tek onda prelaze u čisti necovid-dio – objašnjava Đajić.

Koliko je bio dobar potez reorganizacije najbolje, kako kaže, pokazuje podatak da je u jednom momentu trećeg vala pandemije u CMB-u bilo smješteno više od 600 pacijenata.

- Danans imamo 316 smještenih pacijenata, što znači da su spratovi Centralnog medicinskog bloka (2, 3. i 4. sprat za sada) opet u covid-režimu, a u slučaju povećanog broja pacijenata otvarat će se i drugi spratovi. Koliko je ozbiljna situacija govori podatak da je samo prije mjesec, dakle 8. augusta, u našem zdravstvenom centru bilo hospitalizirano samo 16 pacijenata – ističe Đajić.

Najveći pritisak

Tokom pandemije posebna pažnja posvećena je onkološkim bolesnicima koji su, uz dio ambulantnih pregleda, izmješteni u stare Hirurgiju i Kliniku za plućne bolesti u centru Banje Luke, čime je, kako kaže, smanjen rizik od njihove zaraze.

Osvrnuvši se na trenutnu epidemiološku situaciju u BiH i sve veći broj novozaraženih i preminulih od COVID-19, Đajić je istakao kako je UKC RS-a spreman za novi val pandemije.

- Spremni smo za veći priliv pacijenta, radno osoblje je raspoređeno, ima ga dovoljno. Naglasio bih da u zbrinjavanju ovih pacijenata od početka pandemije učestvuju mnoge specijalnosti. Ja im i ovaj put odajem priznanje za profesionalan i požrtvovan rad i oni su heroji današnjice. Naša ustanova je referentna i najveća ustanova, pa je shodno tome na nju i najveći pritisak, odnosno priliv pacijenata. Osim toga, UKC RS-a zbrinjava i oboljele od COVID-19 i iz drugih područja RS-a koji nam se upućuju kada njihovi centri smatraju da ne mogu adekvatno odgovoriti ili pružiti adekvatno zbrinjavanje. Samim tim i obim posla koji obavljaju naši medicinski profesionalci izuzetno je veliki, a kao što i vidite epidemija dugo traje, tako da se pritisak konstantno povećava – kazao je Đajić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.