open-navfaktor-logo
search
Liječenje u KCUS-u
Prof. dr. Izetbegović najavila tužbu protiv Avaza: Ovo su poruke koje je razmjenjivala s dr. Pašagićem
Elna Pašagić, supruga doktora, epidemiologa Šefika Pašagića, koji je preminuo u aprilu prošle godine usljed zaraze koronavirusom i pogoršanja zdravstvenog stanja, oglasila se ponovo u medijima tvrdeći da njen suprug nije dobio adekvatan zdravstveni tretman u izolatoriju Podhrastovi. 
08.04.2021. u 15:50
get url
text
get url
text

Između ostalog, Elna Pašagić je u današnjem izdanju Dnevnog avaza dala izjave u kojima tvrdi da je njen suprug 1. aprila primljen na Podhrastove, a da je "tek 3. aprila počeo primati terapiju za koji su oni smatrali da mu je potrebna". Pašagić tvrdi da ništa nije poduzeto na utvrđivanju činjenica o smrti njenog supruga te da je "niko nije pozvao ni pitao za djecu, kojih je ostalo četvero". 

- Imam njegov mobitel kod sebe. Tužilaštvo KS nikada nije uzelo taj mobitel da pogleda, a tu ima prepiska mog supruga i Sebije Izetbegović. Ona mu je pisala poruke u smislu: Mi imamo sve u Kliničkom centru, ništa se ne sekiraj. Onda je drugu poruku napisala na dan kad je preminuo: "Šta bi ti htio?" On je samo napisao: "Molim te, kolegice Seko, molim te, molim te, pomozi, ja umirem,  a znaš da kod kuće imam četvero djece". Ona mu je napisala: "Šta bi ti to htio, da ti žena legne pored tebe i da te njeguje?". Onda je on na to napisao: "Vjeruj mi, znaš kakva sam osoba. Šest sati imam temperaturu, a niko mi nije ušao u sobu, molim te, vjeruj mi". To joj je posljednje napisao, a ona mu je na to odgovorila: "Znamo mi šta radimo, budi strpljiv, ne može se ulaziti svakih šest sati u izolatorij" - navodi su Elne Pašagić, kako ju je citirao Avaz u današnjem izdanju. 

U tom tekstu, objavljenom danas - 8. aprila stoji: "Jučer se navršila tačno godina od smrti dr. Pašagića", što bi bilo 7. april 2020. godine?! Dr. Pašagić je umro 5. aprila. 

- Kad je primljen u Podhrastove, tad je ukupno bilo sedmero pacijenata u tom izolatoriju. I zamislite da neko tad kaže da se ne može svakih šest sati ulaziti u izolatorij - navodi su Elne Pašagić, a prema pisanju Avaza. 

Ona tvrdi i da je svu dokumentaciju, uključujući i poruke između njenog supruga i prof. dr. Sebije Izetbegović, generalne direktorice KCUS-a, predala Tužilaštvu KS koje je, prema njenim riječima, "trebalo uraditi medicinsko vještačenje, da se vidi je li na vrijeme dobio terepiju i je li ona bila adekvatna". Pašagić u Avazu tvrdi da se ta provjera nije dogodila i da je "sve zataškano". 

Prof. dr. Izetbegović, kaže da se od smrti dr. Pašagića u javnosti plasiraju neistine te da će podnijeti tužbe u ovom slučaju. 

- Dr. Pašagić i ja se poznajemo iz studentskih dana, ali se kasnije nismo intenzivno družili. Pašagić je bio moj kolega. Ponekad smo se čuli u vezi s mogućnošću izrade njegovog doktorata. Zanimao se oko sprečavanja intrahospitalnih infekcija i mogućnosti da mu pomognem u izradi doktorske disertacije. U jednom od takvih razgovora mi je rekao da ima dva sina. Rekao mi je da je bio jako bolestan na rođendan 18. marta 2020, ali je, kako mi je pričao: "Išao na proslavu koju je Elna za mene organizovala, da je ne razočaram". Istog dana sam mu rekla da se testira, na šta mi je rekao: "Sekice moja, ne širi se korona takvom brzinom, čuvam se ja". To je razgovor koji smo vodili, a iz prepiske koju smo kasnije imali i koju sam, nažalost, zbog svega što se plasira u medijima, prinuđena javnosti dati na uvid, vidi se kako smo komunicirali i na koji način mi se obraćao - kazala je Izetbegović za Faktor, dodajući da će biti prinuđena podnijeti tužbu protiv Dnevnog avaza i u ovom slučaju jer posjeduje prepisku s Pašagićem, kao i njegove nalaze te ostalu dokumentaciju u vezi s liječenjem, a iz koje se mogu utvrditi sve činjenice u vezi s ovim slučajem.

- Ukoliko je Elna Pašagić zaista izgovorila to što je Avaz prenio, nažalost, bit ću primorana da je tužim - kaže Izetbegović.

Napominje da su odmah nakon Pašagićeve smrti, već sutradan, u medijima počele spekulacije te da je zbog toga tog dana i arhivirala svu prepisku sa preminulim kolegom. 

 

 

Preminuli dr. Pašagić, kao što je javnosti poznato, a može se vidjeti i iz dokumentacije u zdravstvenim ustanovama, bio je bolestan danima, pod temperaturom. Na Podhrastove je primljen 1. aprila 2020. godine. 

U jednom od intervjua medijima, dan nakon njegove smrti, Elna Pašagić je spomenula podatak da je njen suprug dobio temperaturu oko 21. marta kada je bio kod kuće. Navela je i to da "nakon dva dana povišene temperature nazvali smo DZ Vrazova, jer smo prijavljeni tu, ali mjesto prebavališta nam je Novo Sarajevo. Ja sam rekla da je suprug bolestan, a s obzirom na to da je ovakva situacija, mora se prvo pozvati, jer se ne može ići direktno u dom zdravlja. Iz DZ Vrazova su mi rekli da moj suprug treba početi piti antibiotik Klacid. Bez pregleda i bez ikakvih nalaza  - ispričala je za Klix dan nakon Pašagićeve smrti. U tom je tekstu opisivala i ostale detalje. 

U informaciji dostavljenoj direktorici Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo prof. dr. Aidi Pilav, dr. Emina Kurtagić Pepić je opisala šta se dešavalo u slučaju dr. Pašagića, što možete pročitati ispod:

Klinički centar u Sarajevu je u ranijem saopćenju za javnost naveo i kako traži da se eventualna istraga o smrti dr. Pašagića proširi na one koji su u privatnom aranžmanu učestvovali u njegovom liječenju. Tada su naveli i kako je preminuli ljekar došao na kliniku Podhrastovi trinaesti dan od početka simptoma bolesti sa slikom izuzetno teške upale pluća, te da su bili pri stavu da bi ishod liječenja bio bolji da nije izgubio vrijeme liječeći se u kućnim uvjetima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.