Nažalost, ističe prof. Busuladžić, mnogo je lokaliteta do kojih je teško doći jer nemaju infrastrukuturu, puteve, logistiku, adekvatne ceste i ostalo.  

- Ali mnogo je kulturno-historijskih spomenika koji se mogu obići i koji podrazumijevaju postojanje adekvatnih komunikacija i smještajnih kapaciteta. Među takvim lokacijama, po mom skromnom sudu, ističe se Stari grad Jajce koji je u stručnoj terminologiji poznat kao bosanski Dubrovnik u smislu očuvanosti zidina i onoga što se tu može vidjeti – kazao je profesor Busuladžić.

Svakako, tu je neizostavan Travnik, zatim i najnoviji lokalitet koji je „ponovo otkriven“ kod današnje Srebrenice u Skelanima iz antičkog perioda.

- Također tu je i objekt iz Rimskog perioda Mogorjelo kod Čapljine koji je dostupan građanima za obilazak, pa Bihać i i srednjovjekovni grad Srebrenik  - naglašava Busuladžić.

Mnogo je lokaliteta koji se mogu obići i vidjeti u BiH.

- Evo i u samom Kantonu Sarajevo imamo rimske objekte na Ilidži, iza stare zgrade Općina Ilidža – kazao je.

Veliki je broj lokaliteta koji su dostupni i koji se mogu vidjeti u Bosni i Hercegovini, i koje je itekako korisno obići, zaključio je prof. Busuladžić u razgovoru za Fenu.