open-navfaktor-logo
search
Historičar i arheolog
Profesor Imamović pojašnjava da li je nedavno u selu kod Bihaća pronađen solarni kalendar
Nakon čišćenja jedne od ploča na pravoslavnom groblju u Boboljuscima u Bihaću pojavili su se simboli sunca, njih 12, a kako su pojasnili njeni pronalazači - Siniša Šolak i Goran Komar, u pitanju je solarni kalendar koji pripada periodu ranog srednjeg vijeka.
23.10.2021. u 22:14
get url
text

Šolak je naveo, a prenijeli su mediji "da se ovakvi i slični solarni kalendari zovu još i "kolodari", a vuku korijene iz mitologije i panteona bogova koje hrišćani pripisuju paganima".

Poznati arheolog i historičar, profesor Enver Imamović, ipak kaže da nije u pitanju nikakav kalendar.

- Vrlo često na prostoru cijele Bosne, posebno na području istočne i srednje, možete pronaći slične nalaze - ogromne ploče sa ogromnim znacima, a ti znaci su ili nerazumni, obična šara, ili stariji na kojima je grčko ili staro latinsko pismo. Takve ploče su služile u ono vrijeme i u srednjem vijeku, pa sve do nedavno u svrhu crne magije.

Konkretno o ovom nadgrobnom spomeniku. On po svemu odgovara vrlo čestim nišanima kod muslimana u Krajini, to su vrlo česti motivi koji su bili prije 2.500 godina. Ti isti motivi često su na našim srednjovjekovnim stećcima. Isti motivi se mogu vidjeti na stećku kulina bana koji se nalazi u Zemaljskom muzeju, a replika je ispred zgrade Parlamenta BiH. To su opće naravi kružnice rađene tehnikom šestara, sa unutarnjim raznim modelima u raznim kombinacijama. To je izvorno ilirska umjetnost od prije nekoliko hiljada godina, i iste takve motive nalazimo na ratničkoj opremi iz doba ilirske samostalnosti. Po meni to nije nikakav kalendar nego jedan umjetnički motiv – pojasnio je Imamović.

Pitali smo ga i da prokomentira da li je istina, kako tvrde njegove hrvatske kolege, da je Vučedolska kultura, koja je osim Hrvatske, također naseljavala Krajinu, posjedovala kalendar. Jer, kako ističu brojni arheolozi Vučedolci su poznati po tome što su prema sazviježđu orion napravili prvi kalendar sa 365 dana.

- Prije rata u Vukovaru nalazio se jedan poznati lokalitet star nekoliko hiljada godina, arheolozi iz zagrebačkog Arheološkog muzeja su vršili iskopavanja i između ostalog arheološkog materijala našli su pečenu ploču sa raznim vrlo sadržajnim šarama, ne samo kružnice i zrake, nego i znaci nekog nama nepoznatog pisma. Došli su do zaključka da se radi o kalendaru iz prethistorije. To otkriće izazvalo je interes šire javnosti, pa su se brojni svjetski stručnjaci uključili, ali, zaključci su bili da nije upitanju kalendar nego djelo maštovitog umjetnika – odgovorio je Imamović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.