open-navfaktor-logo
search
Uskoro radovi
Projekat od 460.000 KM: FSBiH i Goražde potpisali ugovor o rekonstrukciji pomoćnog stadiona
Generalni sekretar Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine Adnan Džemidžić i gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović potpisali su ugovor o realizaciji projekta rekonstrukcije pomoćnog stadiona u goraždanskom naselju Prvi maj.
26.02.2020. u 14:41
get url
text

Ovom činu prisustvovali su i predstavnici Vlade Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde koja će sufinansirati ovaj projekat.

Izraženo je zadovoljstvo što je projekat došao u fazu potpisivanja ugovora te naglašeno da će njegova realizacija biti od velikog značaja posebno za goraždanske sportiste.

- Projekat je vrijedan oko 460.000 KM. Radi se o terenu s vještačkom travom koji se realizuje u okviru projekta UEFA-e hattrick broj 4 s kojim je aplicirao FSBiH. Širom BiH se realizuje u 15 gradova i općina koje su odabrane i koje su aplicirale, a Goražde je jedan od njih. Projekat je zaista vrijedan i moram reći da će pored terena s vještačkom travom imati i pripadajuće golove koji će biti sastavni dio Sportskog centra Goražde - kazao je Džemidžić.

Naglasio je da ni jedan projekat UEFA-e ne može biti realizovan bez pomoći lokalne zajednice, tako da će predviđena sredstva biti sasvim zadovoljavajuća.

Posredstvom UEFA-e FS BiH je za projekat u Goraždu osigurao 260.000 KM, dok će ostatak sredstava izdvojiti Grad Goražde i BPK.

- U budžetu za 2020. godinu imamo predviđenih 70.000 KM za pomoćni stadion, a zajedno sa Vladom BPK ukupno trebamo izvojiti oko 200.000 KM. Imat ćemo ovdje i neke radove te uključiti i određene firme koje će sa svoje strane pomoći u pripremama terena, koje smo obavezni izvršiti. Ovo je veoma značajan projekat jer su uvjeti na pomoćnom stadionu zaista loši. Danas smo otvorili i temu za postavku reflektora u perspektivi kao i tribine, kako bi se ovdje mogle održavati i utakmice Premijer lige - kazao je gardonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća istakla je da je Vlada BPK-a u budžetu za 2020. godinu na kodu Pomoć nižim nivoima vlasti, planirala određena sredstva i za ove namjene.

- Mi smo to obećali još 2019. godine kroz razgovor s predstavnicima FSBiH i gradonačelnikom Goražda. Ove godine ovaj projekat ćemo sufinansirati sa 70.000 KM što je iznos koji se očekivao od Vlade BPK. Već sutra na sjednici Vlade će na dnevnom redu biti program utroška sredstava za ove namjene tako da ćemo raspisati javni poziv i pozivamo Grad Goražde da se prijavi sa ovim projektom kako bismo ga mogli isfinansirati - istakla je Obuća.

Realizacijom ovog projekta Goražde će dobiti savremeni stadion što će značiti mnogo bolje uvjete za goraždanske sportiste. Radovi na realizaciji projekta počet će odmah po okončanju neophodne procedure, a očekivanja su da će se to desiti sredinom godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.