open-navfaktor-logo
search
Sjedište Vlade FBiH
Promjena naredbi o kretanju: Stariji mogu vani do 12 sati, djeca smiju u automobile
Predstavnici federalnih institucija i danas su se obratili javnosti s najnovijim informacijama vezanim za širenje koronavirusa.
03.04.2020. u 17:17
get url
text

U sjedištu Vlade FBiH govorili su član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva Goran Čerkez, načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak i član Federalnog štaba civilne zaštite i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

- Imamo promjenu u režimu kretanja osoba starijih od 65 godina. Omogućeno je kretanje pet dana do 8 do 12 sati, dakle od ponedjeljka do petka. Apeliramo na druge građane da izbjegavaju u to vrijeme odlaziti u trgovine, pošte, banke... Na taj način mi nećemo ugrožavati zdravlje starijih građana - rekao je Goran Čerkez iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Čerkez je pozvao ljude da smanje šetanje, roštiljanje i okupljanje u toku vikenda, jer time čuvamo zdravlje svih nas te upozorio građanje da se pridržavaju socijalne distance i mjera zaštite. Naglasio je da donešene mjere za sada daju određene rezultate, te da je i dalje veoma bitno da se građani pridržavaju mjera lične zaštite, posebno kada je njihovim starijim sugrađanima dozvoljeno da prošetaju i podignu penzije. 

Iznio je podatak da je u FBiH ukupno 289 oboljelih, a da je danas zabilježen 41 novi slučaj.

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak također je apelirao na mlađe građane da se manje kreću u vrijeme kada je to omogućeno starijima, te također rekao da se djeca, zahvaljujući promjeni naredbe, mogu kretati u automobilima.

- Djeca će dakle moći s roditeljima ići od jednog do drugog mjesta. Danas je u medijima bilo govora o potpunom karantenu, to je samo krajnja mjera, koja se ne donosi olako, dakle ne može se desiti preko noći - rekao je Solak.

Također je naglasio da će s radom početi i prodavnice bijele tehnike, jer se veliki broj građana žalio da nemaju gdje popraviti ili kupiti neki kućanski aparat.

Solak je istakao da su prema Ministarstvu zdravstva FBiH uputili zaključak da razmotre Odluku o 28-dnevnoj karanteni u Studenskom domu Bjelave u slučaju negativnih nalaza na koronavirus za studente iz Italije te da im se omogući kućna izolacija od 14 dana.

- Pratit ćemo situaciju i donositi nove mjere. Potpuna zabrana kretanja je krajnja mjera i ukoliko nijednom drugom mjerom ne budemo mogli spriječiti širenje zaraze, to će biti posljednja mjera - zaključio je Solak u obraćanju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.