open-navfaktor-logo
search
Ratni zločini
Prošlo je skoro 30 godina od ubistava 45 osoba u Vrbanji kod Bugojna
Porodice 45 ubijenih stanovnika bugojanskog naselja Vrbanja obilježile su 27. godišnjicu njihovog stradanja na skromniji način zbog mjera koje su izrečene radi sprečavanja širenja koronavirusa.
28.07.2020. u 16:12
get url
text

Kako kažu u Udruženju "Vrbanja 93", porodice su, i nakon toliko godina, nezadovoljne radom na procesuiranju odgovornih za ovaj zločin.

Predsjednik Udruženja porodica stradalih "Vrbanja 93" Mirsad Teskeredžić rekao je za Birn da je u Vrbanji kod Bugojna u julu 1993. godine ubijeno 45 osoba, od kojih je najmlađa imala 19, a najstarija 80 godina. Oni su živote izgubili u napadu Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u vrijeme kada je izbio sukob između hrvatskih snaga i Armije Bosne i Hercegovine (ABiH).

Za njihova ubistva do sada je, kako kaže Teskeredžić, krivicu priznao Slavko Šakić, ali su porodice stradalih odbile to priznanje. Šakić je 2008., nakon priznanja krivice, osuđen na osam i po godina zatvora zbog učešća u ubistvu, zarobljavanju i mučenju zarobljenih.

- Tužilaštvo BiH vodi politiku 'svi smo krivi'. Mi imamo mnoštvo dokaza i napisanih knjiga (...) Mi smo to dostavili tužiteljici Slavici Terzić, međutim sadašnje tužilaštvo nije još uvijek javno imenovalo tužitelja na tom predmetu. Mi smo tražili to pismeno u nekoliko navrata protekle godine, međutim nismo dobili odgovor. Od glavne tužiteljice nismo dobili nikakav odgovor - kaže Teskeredžić, dodavši da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) dolazili kod njega, ali oni još uvijek ispituju šta se desilo.

Do ove godine, napominje Teskeredžić, nije bio utemeljen datum obilježavanja stradanja, jer je poslije rata donijeta odluka da obilježavanje bude zadnji vikend u mjesecu julu.

Ove godine, kako pojašnjava Teskeredžić, inicijativom travničkog muftije i načelnika Općine Bugojno, odlučeno je da dan obilježavanja bude 18. juli. Zbog situacije sa širenjem koronavirusa, obilježavanje stradanja 45 osoba upriličeno je u manjem obimu – učenjem ilahija i kasida u Mjesnoj zajednici Vrbanja, te odlaskom na šehidsko mezarje i obilaskom stratišta, na kojima je položeno cvijeće.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.