open-navfaktor-logo
search
Mostarski novinari
Prošlo je vrijeme kad se za slobodu mišljenja dobijao "degenek"
Novinari i mediji su danas u jako lošem finansijskom stanju, a političari to itekako koriste, poručeno je sa skupa u Mostaru
28.08.2018. u 12:58
get url
text

{$galerijaFotografija}

Zbog sve češćih i brutalnijih napada na novinare širom Bosne i Hercegovine, a posljednji od njih je atak na novinara BNTV-a Vladimira Kovačevića u Banjoj Luci, pedesetak mostarskih novinara, reportera i snimatelja okupilo se danas u protestnoj šetnji.

Protestna šetnja je krenula od trga Rondo do Španskog trga, odakle je poručeno da se napad na novinare ne može tolerisati. Faruk Kajtaz, predsjednik Kluba novinara Mostar, podsjetio je prisutne na činjenicu da je zabilježen 41 napad na novinare u BiH.

- Imali smo napad u Banjoj Luci, napade na fotoreportera portala Klix.ba, uništen je kombi ekipe BHRT-a... Mnogo je napada na novinare koji se ne zabilježe, nažalost, neki od naših kolega nemaju snage da to prijave. Ovo je jedan problem koji eskalira u BiH, pa i u regionu. Plašim se šta bi se sve moglo desiti, jer je očigledno da smo ušli u jednu dugotrajnu krizu političke scene u BiH koja traje već godinama i moglo bi doći do eskalacije u predizbornoj kampanji, koja će biti izuzetno eksplozivna - kazao je Kajtaz.

Poručio je da novinari moraju zauzeti stav i pokazati da poštuju prije svega sebe i svoju profesiju, a potom i javnost, te da su oni ti koji su spona između političkih stranaka i svih sudonika javnog života i građana.

- Naši problemi do sada su ostajali po strani, ali ovo je pravi trenutak da zajedno sa kolegama iz cijele BiH pokažemo da i mi postojimo, imamo svoje probleme i da nas se treba respektovati - naglašava Kajtaz.

Novinar i politolog Husein Oručević kazao je kako su dešavanja u vezi sa napadima na medije u našoj zemlji izazvala dosta pažnje i van granica BiH.

- Novinari, kao i mediji su u jako lošem finansijskom stanju, a to je dobro upotrijebljeno da se naša profesija iskoristi i u političkom smislu. Drago mi je da vidim ovdje sve generacije naših kolega. Ovaj oblik solidarnosti je neizmjerno važan za jedinstvo našeg djelovanja i objektivnosti novinarstva u Bosni i Hercegovini - istaknuo je Oručević.

Prema riječima Vere Soldo, članice Kluba novinara Mostar, zanimljivo je da se stvara atmosfera linča u kojoj su egzekutori napada na novinare najmanje krivi.

- Odgovornost je na onima koji na novinarska leđa stavljaju mete. Mi nismo mete, samo ljudi koji rade svoj posao, dopustite nam da ga radimo. Bosna i Hercegovina teži demokratskim procesima, teži EU i zato, molimo vas da zaboravimo stare torture kada se za slobodu mišljenja dobijao "degenek". Nadam se da smo prevazišli ta vremena - kazala je Soldo.

 

p4.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.