open-navfaktor-logo
search
Nasilje u porodici
Protesti ispred centrale SDP-a, Borić poručila: Oni koji biraju Magodu neka preuzmu odgovornost, ja se ograđujem
Ispred centrale SDP-a održavaju se protesti protiv prijedloga da Kenan Magoda bude imenovan za ministra za sport i kulturu u Vladi Kantona Sarajevo.
09.03.2023. u 13:56
get url
text
get url
text

Njega je za ovu funkciju predložio SDP, a upravo članice ove stranke traže da se ovaj prijedlog povuče zbog, kako navode, optužbi da je Magoda počinio nasilje u porodici. One su dobile i podršku aktivistkinja za ženska prava i one su se danas zajedno okupile ispred centrale SDP-a.

Građanima se obratila novinarka i aktivistica Dženana Alađuz. Istakla je da protest "nije stvar ličnog imenovanja ni subjektivnih osjećanja nego stvar principa da svi moraju biti jednaki pored zakonom i imati moralnu obavezu".

- Ne mogu biti imenovanja u vladu sakrivena, ne mogu osobe koje su rješenjem dobile zabranu pristupa ženi koja je pretrpila nasilje i kojima je to potvrđeno drugostepenom presudom suda - poručila je Alađuz.

{$galerijaFotografija}

Obratila se i dugogodišnja članica SDP-a Besima Borić.

- Nije Forum SDP-a organizirao proteste, mi smo se javno oglasile. Spontano su proteste organizirale nevladine organizacije. Ja sam se osjetila odgovornom da kao neko ko je pokrenuo cijelu priču da budem ovdje prisutna. Mogla sam biti kod kuće, ali mislim da ne bi bilo ni fer, ni moralno sa moje strane.

Ovo što govorim svuda gdje treba da govorim. Ja ne protestujem protiv SDP-a, cijeli svoj život sam posvetila SDP-u, ja izražavam svoj stav protiv jednog prijedloga koji smatram da nije u skladu sa politikom SDP-a, programom SDP-a, etičkim kodeksom SDP-a kada su u pitanju kadrovi. Mi ukazujemo na nešto što ne bismo željeli da se dogodi. Ali ako većina odluči tako neka preuzme i odgovornost, ja se lično ograđujem od toga - poručila je članica Predsjedništva SDP-a Besima Borić. 

VEZANI TEKST - Kenana Magodu bivša supruga optužila za nasilje u porodici, on odgovorio

Nakon protesta potpisana je peticija koju su predali u centralu SDP-a.

Podsjetimo, Dinka Hasičić sredinom decembra prošle godine optužila je javno bivšeg supruga, aktuelnog zastupnika u Skupštini KS i bivšeg predsjednika Turističke zajednice Kenana Magodu (SDP), za nasilje u porodici. Magoda je sve njene navode negirao.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.