open-navfaktor-logo
search
Epidemiološke mjere
Protesti ispred Vlade TK u Tuzli: Krizni štab i ugostitelji ponovo pregovaraju 9. marta
Krizni štab Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona i neformalni predstavnici ugostiteljskih radnika dogovorili su se da ponovo sjednu za pregovarački sto 9. marta i razmotre mjere koje su donesene s ciljem ublažavanja posljedica trenutne epidemiološke situacije.
04.03.2021. u 15:00
get url
text

Krizni štab Ministarstva zdravstva TK je, naime, prije tri dana donio odluku o ograničavanju rada ugostiteljskih objekata do 20 sati što je izazvalo revolt radnika u ovoj djelatnosti koji su se danas okupili na mirnim protestima ispred sjedišta Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli. 

- Ono što smo mi iz zdravstvenog djela Kriznog štaba naglasili je da dolazi do evidentnog pogoršanja epidemiološke situacije u TK kada je u pitanju COVID-19. To pogoršanje se ne ogleda samo u pogledu broja oboljelih na dnevnom nivou nego i u pogoršanju kliničke slike pacijenata koji su COVID pozitivni. Sve veći broj bolesnika koji se javljaju u Klinički centar su sa težom kliničkom slikom što govori o tendenciji pogoršanja epidemiološke situacije tako da u narednom periodu ne možemo sa sigurnošću precizirati u kojem će smjeru ići sama situacija - kazao je Božo Jurić, ministar zdravstva TK. 

Na sastanku je bio prisutan i ministar finansija Tuzlanskog kantona Vedran Lakić koji je obećao da će eventualna pomoć privrednim subjektima biti pravičnija i transparentnija. No, nezadovoljni ugostitelji ističu kako se mjere u mnogim drugim sektorima ne poštuju te da su posljednjom odlukom Kriznog štaba dodatno diskriminisani. Smatraju kako je odluka donesena zbog Dana žena koji se proslavlja 8. marta.

- Po meni najbolje bi bilo da vratimo radno vrijeme kao i do sada, do 23 sata, pojačat ćemo još više mjere, ali da nam dozvole da radimo puno radno vrijeme. Pogotovo veći restorani, oni su u većem gubitku. Jedino rješenje, poslije prvog lockdowna, je da nam vrate radno vrijeme - smatra Saša Mitrović, ugostitelj iz Tuzle. 

U specifičnom položaju su i svadbeni saloni kojim nije odgovaralo ni radno vrijeme do 23 sata. Merima Džafić, jedna od vlasnica svadbenog salona u Tuzli kaže kako smatra da je odluka Kriznog štaba diskriminatorna prema ugostiteljima. 

- Nije mi jasno zbog čega su samo ugostitelji ti koji su stigmatizirani, koji su, navodno, leglo zaraze, a znamo da virus napada i poslije 20 sati, i poslije 23 sata, i prije toga i da se ljudi mogu zaraziti u drugim prostorijama i drugim gužvama koje vidimo svaki dan - kaže Džafić. 

Gubici su ogromni zbog skraćivanja rada ugostiteljskim objektima za još tri sata i mnogi vlasnici objekata plaše se da će staviti ključ u bravu nakon pomenute odluke.

- Pa minus tri sata, evo ovako, 20 radnika ja imam, 20 radnika puta tri je 60 i puta 14 dana, pa vi izračunajte koliko je manje radnih sati. Nećemo zaradu računati, hoće li zarade biti ili ne to je druga priča. Ja kao poslodavac moram platiti puni iznos prema poreskoj upravi - zaključuje Saša Mitrović. 

Na kraju je konstatovano kako je doneseno kompromisno rješenje, a da će se 9. marta razgovarati o mogućem ukidanju restrikcija za ugostitelje ili eventualnom pooštrenju mjera, ali za sve djelatnosti. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.