open-navfaktor-logo
search
U organizaciji opozicije
Protesti u Zvorniku protiv prodaje Alumine i Fabrike glinice Birač: Okupilo se više hiljada građana
U Zvorniku se danas okupilo više hiljada građana na velikom protestu protiv prodaje Alumine i Fabrike glinice Birač u stečaju.
26.08.2022. u 20:45
get url
text
Zvornik, Alumina, protesti
Zvornik, Alumina, protesti

- Nećemo dati Aluminu tako lako. Radnici su je nakon Litvanaca stavili na noge nećemo dozvoliti da je opet unište - poručila je Živka Pavlović, koja je radni vijek provela je u Alumini. 

Iza protesta stoje stranke SDS, PDP i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića.

Skupu su prsustvovali stranački lideri predvođeni Mirkom Šarovićem, Branislavom Borenovićem, Nebojšom Vukanovićem, Jelenom Trivić i ostalima.

Ovom, kako je nazvan, narodnom skupu, prethodilo je više okupljanja radnika, koji smatraju da je štetna odluka Vlade RS-a i da će to dovesti do gubitka radnih mjesta i kolapsa i Zvornika i cijele regije.

Za opoziciju RS-a, također je sporna i sumnjiva prodaja vladinih potraživanja u Alumini, kao i u rudnika Ljubija u Prijedoru, koja se desila pred Opće izbore.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a kazao je da je ovo večeras pobjeda radnika.

- Svugdje su radnici ostali bez posla onda je krenula rasprodaja. Postavljam pitanje imamo li straha. Ovdje je 90 posto Zvorničana, svaka vam čast. Došlo je vrijeme da se kaže puno je, kraj je vrlo blizu - kazao je Darko Babalj, zastupnik SDS-a u NSRS.

Nakon drugog oktobra, smatra Nebojša Vukanović, idu hapšenja onih koji su donjeli ovu, kako kaže, nezakonitu odluku, prenosi BN TV.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.