open-navfaktor-logo
search
Presudna bitka
Prvi put javnosti se otkriva kuća u kojoj je dogovorena deblokada Mostara
Spomen ploču će otkriti supruga legendarnog komandanta
30.06.2019. u 13:54
get url
text

Presudna bitka za Bošnjake Mostara je dobijena na današnji dan prije 26 godine. Mostar se tada povezao s dijelom teritorije koju je kontrolisala Armija RBiH.

Ključne borbe bile su one vođene za Sjeverni logor u kojima je  Mostar izgubio legendarnog komandanta, Midhata Hujdura Hujku, te njegove saborce Ćamila Džubura, Armina Ćišića, Zorana Imamovića, Sabahudina Balavca, Farisa Kalabu, Ifeta Logu, Jusufa Zvizdića, Ramiza Husnića, Muju Jelovca, Ramiza Dedića i Jusufa Jelovca.

Danas veliki dio njih leži na mostarskim Šehitlucima, rame uz rame uz Hujku, svog vođu, kako je to bilo i onda kada su nesebično dali svoj život za našu slobodu.

Pripreme operacije deblokade Mostara vršeni su u strogoj tajnosti. U toj bici života Hujka je komandovao jedinicama koje su imale zadatak da oslobode gradsko jezgro-kasarnu Sjeverni logor i poligon kasarne prema Sutini.

Akcija je počela 30. juna 1993. godine u tri ujutro. Brzo su jedinice kojim je komandovao Hujka oslobodile najveći dio Sjevernog logora. Ali, Komanda jedinice HVO u logoru još se držala, iako se nalazila u okruženju. Da bi i zgrada Komande HVO bila oslobođena, valjalo je angažovati i pojačanje.

Hujka je tražio da hitno u logor stignu novi borci. A, zatim, zajedno s Esadom Humom, preskače ogradu i ulazi u logor kako bi na licu mjesta komandovao zauzimanjem komande HVO u logoru. Oko njih su odjekivale granate. Zalijegali su, pa se dizali i trčali preko čistine.

Preskočili si jednu ogradu i nastavili da trče. Ali, Hujku je tada zauvijek zaustavila jedna granata,a Humo je teško ranjen. Njegovi borci ubrzo su oslobodili Sjeverni logor, a oslobođeno je i Bijelo Polje.

Hujka nije doživio onu ljepotu pobjede koju samo mogu doživjeti ratnici. Njegova smrt u zoru 30. juna 1993. godine pomutila je Mostarcima ljepotu pobjede u toj, za njih, bici života. Dva dana kasnije, Midhadu Hujduru Hujki je bila dženaza na Šehitlucima, gdje je također ukopan veliki broj njegovih saboraca. Iza Hujke su ostali supruga Ramiza i kćerke Elvina, Enita i Edita.

I danas će predstavnici Jedinstvene organizacije boraca (JOB) Grada Mostara i Koordinacije boračkih udruženja HNK,  članovi porodica, prijatelji i brojni predstavnici političkog i vjerskog života Grada Mostara posjetiti spomen-obilježja i mezarja, obilježiti tako 26. godišnjicu deblokade Mostara i oslobađanja Bijelog polja.

Nakon odavanja počasti poginulim borcima na Podharemu i mostrskim Šehitlucima, po prvi put javnosti će biti otkrivena kuća u kojoj je dogovorena operacija deblokade Mostara. Spomen ploču će otkriti supruga legendarnog komandanta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.