open-navfaktor-logo
search
Potvrdili premijeri
Prvi slučajevi zaraze koronavirusom zabilježeni i u Sloveniji i Mađarskoj
U Sloveniji je potvrđen prvi slučaj zaraze novim koronavirusom Covid-19.
04.03.2020. u 22:51
get url
text

Vijest je oko 21 sat najprije na svom Twitteru objavio slovenski premijer u odlasku Marjan Šarec, nakon čega je održana i vanredna press konferencija ministra zdravstva Aleša Šabadera.

Kako javlja slovenski 24ur, u 20 sati i 44 minute o prvom slučaju koronavirusa ministarstvo zdravstva je obavijestio Mikrobiološki laboratorij u Ljubljani.

– Prema informacijama koje dosad imamo, pacijent je došao iz Maroka, preko Italije, u Sloveniju. Danas je bio kod svog liječnika koji ga je, zato što je pokazivao simptome koronavirusa, uputio na Infektivnu kliniku ljubljanskog Sveučilišnog kliničkog centra. Testiranje je pokazalo da je uzorak pozitivan. Pacijent se trenutno nalazi u pripremljenoj prostoriji za karantenu te su pokrenuti odgovarajući protokoli – izjavio je ministar Šabader.

Premijer Mađarske Viktor Orban objavio je da je koronavirus stigao i u ovu državu te da je riječ o dvojici iranskih studenata.

On je na svom Facebook profilu objavio da pacijenti još uvijek nemaju simptome, ali da je zaraza otkrivena i da su ih prevezli u bolnicu u Budimpešti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.