open-navfaktor-logo
search
Pacijentima život znači
Rad uposlenika na Klinici za hemodijalizu organizovan na najadekvatniji način
Klinika za hemodijalizu Kliničkog centa Univerziteta u Sarajevu (KCUS) namijenjena je za liječenje pacijenta u terminalnom stadiju hronične bubrežne bolesti, liječenje pacijenta sa akutnom bubrežnom ozlijedom i liječenje plazmaferezom.
22.03.2021. u 16:11
get url
text
Klinika za hemodijalizu KCUS-a

U januaru 2020. godine, reorganizovan je rad na Klinici da bi se obezbjedio nesmetan tretman ovih bolesnika, a u cilju zaštite od infekcije SARS CoV 2 virusom.

Prema riječima dr. sci. med. Amele Bećiragić, šefice Klinike, trenutno, Klinika za hemodijalizu ima 290 pacijenta na programu hemodijalize. Dijalize se obavljaju u četiri smijene, osim lokaliteta na Ilidži, gdje se realiziraju u dvije smijene (ukupan broj bolesnika na Ilidži iznosi 52 pacijenta).

- Od januara 2020. godine, rad svih uposlenika na Klinici za hemodijalizu je organizovan na najadekvatniji način shodno epidemiološkoj situaciji (pandemija virusa SARS-CoV-2). Svi uposlenici strogo poštuju visoke mjere biosigurnosti, te provode mjere prevencije rizika koji bi mogli ugroziti zdravlje pacijenata. Također, svi bolesnici koji dolaze na svoje redovne hemodijalizne tretmane, u cilju spriječavanja širenja virusa SARS-CoV-2 kao i pravovremenog otkrivanja novooboljelih, prolaze obaveznu trijažu na trijažnom punktu - recepcija tunela DIP-a, a pacijenti koji se dijaliziraju u Satelitskom centra Ilidža se trijažiraju između hemodijaliznih sesija - pojasnila je Bečiragić.

Naglašava da se u prosjeku, na Klinici za hemodijalizu svakodnevno trijažira između 130-140 pacijenta i 26 pacijenata u Satelitskom centru Ilidža. Tokom 2020.godine urađeno je 46.151 trijaža od toga je 6.889 trijaža urađeno u Satelitskom centru Ilidža.

- U 2020.godini, uradili smo 442 testiranja hemodijaliznih pacijenta na virus SARS-CoV-2. Od toga broja, 100 pacijenata je bilo pozitivno na virus SARS-CoV-2 i oni su dijalizirani na Klinici za hemodijalizu i urađeno je 412 hemodijaliznih tretmana. Također, imali smo 32 pacijenta pozitivna na virus SARS-CoV-2 u Izolatoriju i intenzivnim njegama KCUS-a i realizirano je 107 hemodijaliznih tretmana na pokretnom hemodijaliznom aparatu tj. na multifiltratu. Nažalost, 23 hemodijalizna pacijenta su završila letalnim ishodom. Razlozi povišene smrtnosti od covid infekcije kod dijalizne populacije uzrokovani su prije svega životnom dobi pacijenta (40% hemodijaliznih pacijenta je iznad 65 godina starosti), prisustvom velikog broja koomorbiditeta, a podaci sa naše klinike ukazuju da najveći broj kako oboljelih tako I umrlih pacijenta dolazi iz reda pacijenta koji imaju šećernu bolest. Tokom 2020.godine na Klinici za hemodijalizu je uradjeno 47.250 hroničnih hemodijaliznih tretmana i 1099 akutnih hemodijaliza kako za pacijente iz Kantona Sarajevo tako i za pacijente iz cijele Federacije BiH - pojasnila je dr. Bećiragić.

U istom periodu, 52 uposlenika su testirana na SARS-CoV-2, i od toga tri ljekara, 15 medicinskih sestara/tehničara i jedan kurir su bili pozitivni na SARS-CoV-2, a 13 uposlenika je bilo u samoizolaciji po preporuci Higijensko-epidemiološke službe JU Domovi zdravlja. Svi uposlenici Klinike za hemodijalizu nesebično pomažu u radu i na drugim puntovima i klinikama sa Covid-19 pozitivnim pacijentima.

Kako kaže Mersiha Ramić, glavna sestra Klinike, poštujući zvanične preporuke i vodiče za hemodijalizno liječenje COVID-19 pozitivnih pacijenta, Klinika za hemodijalizu je uputila inicijativu prema Kriznom štabu KCUS –a, da se svi hemodijalizni pacijenti koji su COVID-19 pozitivni, a koji nemaju respiratorne tegobe i nisu životno ugroženi, izolirano, dijaliziraju u četvrtoj smjeni.

- Inicijativa je odmah usvojena. U slučaju COVID-19 pozitivnih hemodijaliznih pacijenta koji imaju težu kliničku sliku i koji su respiratorno ugroženi, isti se dijaliziraju u Izolatoriju Podhrastovi na pokretnom dijaliznom aparatu tzv.multifiltratu uz poštivanje visokih mjera biosigurnosti. Trenutno Klinika za hemodijalizu raspolaže sa pet multifiltrata i pruža usluge pacijentima u Izolatoriju Podhrastovi, Posebnom respiratornom centru, Klinici za anesteziju i reanimaciju, a po potrebi i drugim intenzivnim njegama KCUS-a kod pacijenta koji su priključeni na respiratore - kaže sestra Ramić.

Iz ove Klinike pojašnjavaju da hemodijalizni pacijenti spadaju u visoko rizičnu kategoriju pacijenata kod koji se virus SARS CoV -2 jako brzo širi. Kod najvećeg broja ovih pacijenata infekcija ovim virusom prolazi nezapaženo tj. asimptomatski, te je najvažnije “otkriti” i izolovati takve pacijente kako bi prekinuli lanac širenja zaraze.

- Na Klinici za hemodijalizu KCUS dijaliziraju se pacijenti ne samo iz Kantona Sarajevo već i pacijenti iz Goražda i Olova. Zbog toga smo više puta radili rutiska testiranja kako bismo na vrijeme otkrili potencijalne nosioce virusa. Među našim pacijentima imamo i korisnike domova za starije i nemoćne, te smo i njih u više navrata rutinski testirali. Takvim pristupom i svakodnevnim trijažama, do jula 2020. godine, Klinika za hemodijalizu nije imala nijednog pacijenta pozitivnog na virus SARS CoV - 2. U toku 2020. godine, Klinika za hemodijalizu je dobila 23 nova hemodijalizna aparata. Kontinuirana nabavka hemodijaliznih aparata značajno je olakšala rad medicinskog osoblja na Klinici za hemodijalizu i omogućila proširenje postojećih kapaciteta te bolje organizacije posla na Klinici što je značajno povećalo zadovoljstvo naših pacijenata - rekla je Bećiragić.

Ističe da pored svakodnevnog obavljanja standardnih hemodijaliza, na Klinici za hemodijalizu se rade i akutne dijalitičke metode u Intenzivnim njegama unutar KCUS kod kritično oboljelih pacijenata kao i plazmafereze za teške bolesnike hematološke i neurološke klinike.

- U toku 2020.godine, urađeno je 402 hemodijalizna tretmana u intenzivnim njegama KCUS-a na pokretnim hemodijaliznim aparatima tzv.multifiltratima (prosječno trajanje jednog tretmana je od 8 do 12 sati) i 155 plazmaferza. Također, na našoj klinici se rade i metode hemoperfuzije kako kod pacijenta koji su na hroničnoj hemodijalizi u cilju poboljšanja opšteg stanja i bolje pripreme za presađivanje organa tako i kod pacijenta u jedinicama intenzivnog liječenja. Ova medtoda se primjenjuje i kod onih bolesnika koji su podvrgnuti kardijalnoj operaciji, a u cilju uklanjanja medijatora upale i citokina čime se sprječavaju komlikacije, skraćuje se postoperativni oporavak te povećava šansa za preživljavanje. Ukupno je urađeno 130 hemoperfuzija tokom protekle 2020. godine - poručila je dr. Bećiragić.

Mehmed Hadžijahić, svaki drugi dan iz Goražda dolazi u KCUS na hemodijalizu. Za njega kako kaže, Klinika za hemodijalizu znači život.

- Prije svakog dolaska uradim test na COVID -19. Ovo je treća godina kako se dijaliziram i uvijek kažem da sam prezadovoljan uslugom. Ne bih mogao zamisliti da nekom padne napamet da obustavi uslugu hemodijalize. Meni treba četiri sata da odem i dođem, a isto toliko vremena da se dijaliziram - naglasio je Hadžijahić.

Pacijent Muhamed Arnautović iz Sarajeva, već 12 godina je hemodijalizni pacijent.

- Zahvaljujem se svi uposlenicima Klinike za hemodijalizu, a naročito prof. dr. Sebiji Izetbegović koja je odlično organiziralia rad KCUS u vrijeme pandemije. Bitno je da pacijenti ne trpe, jer mi smo jedna od najugroženijih kategorija bolesnika - poručio je Arnautović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.