NATO put BiH

Radmanović se poziva na nepostojeći princip: Nema zastarjelosti zakona i odluka

Objavljeno: 19.12.2018. u 17:08 Autor: R. F.

Princip vladavine prava ne poznaje pojam "zastarjelosti" odluka. Sve važeće odluke i zakoni u pravnom sistemu važe sve dok se ne izmijene ili ne donesu novi propisi u istoj oblasti. Faktor vremena u tom smislu nema nikakav utjecaj

Nebojša Radmanović

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović u izjavi za Anadoliju pokušao je relativizirati NATO integracije BiH, pozivajući se na princip "zastarjelosti" odluka.

-Nemoguće je sada insistirati na NATO putu na bazi nekih stari odluka od prije, evo, skoro deset godina, kada jedan entitet i jedan konstitutivni narod to neće - kazao je Radmanović u izjavi za Anadoliju.

Princip vladavine prava ne poznaje pojam "zastarjelosti" odluka. Sve važeće odluke i zakoni u pravnom sistemu važe sve dok se ne izmijene ili ne donesu novi propisi u istoj oblasti. Faktor vremena u tom smislu nema nikakav utjecaj.

Član ili odredba nekog zakona nemaju manju relevantnost, zato što je prošlo pet ili 10 godina od njihovog donošenja, već jednako važe neovisno o vremenu, sve dok se ne ponište ili izmijene.

To bi Nebojša Radmanović, kao član Kolegija najvišeg zakonodavnog tijela u Bosni i Hercegovini, morao znati.

Radmanoviću je možda neugodno što je upravo on taj koji je potpisao ključne odluke o NATO putu BiH, pa osjeća potrebu da relativizira te odluke. Ali njegove lične emocije u pravnom sistemu nemaju nikakvu relevantnost, jer Radmanović mora te odluke poštivati, čak i da ih je neko drugi (npr. Milorad Dodik) umjesto njega potpisao.

Zamjenik predsjedavajuće Zastupničkog doma BiH bi također morao znati da podrivanje pravnog sistem uvođenjem nepostojećeg principa "zastarjelosti" pravnih odluka predstavlja opasnu destabilizaciju Bosne i Hercegovine, te bi morao ozbiljno paziti kako se u tom smislu ponaša.

Radmanović i njegova politička opcija imaju puno pravo da pokreću pitanja izmjena zakona i odluka, ali i fundamentalnu obavezu da poštuju sve postojeće zakone i odluke, jer svako narušavanje pravnog sistema može imati nesagledive posljedice.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije