Članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo, njih više od 1.000, danas će od 12 do 14 sati izaći na proteste ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

Radnici u zdravstvu, koju su u generalnom štrajku već drugi mjesec, traže povećanje plaće i izjednačavanje koeficijenata sa onim koje imaju doktori medicine i stomatolozi.

- Nikakvih promjena tokom proteklog vikenda nije bilo, tako da ostajemo pri svom, i izlazimo danas na proteste. Pridružit će nam se i prosvjetari, ali i građani. Pozivamo sve one koji dođu na mir i dostojanstvo, kako bi sve proteklo u najboljem redu – kazao je dr. Edo Selimić, predsjednik Sindikata.

Na pitanje, da li u Sindikatu očekuju da bi im se danas mogao neko obratiti ispred Vlade Kantona Sarajevo, dr. Selimić navodi kako je teško odgovoriti na pitanje, a razlog, je, kako kaže, neiskrena saradnja od strane vlasti KS, koja je na sceni od februara.

- Ne znam šta bi nam novo mogli reći. Jedino se nadam da će inat zamijeniti razum i da će nam prestati suprotstavljati pacijente. Rezultat toga je ispaštanje građana, koji nisu krivi, a to nije dobro ni za jednu vlast, pa ni za ovu – istakao je Selimić.

Ukoliko se vlast u Kantonu Sarajevo danas ogluši na proteste, radnici u zdravstvu, prema riječima Selimića, nastavit će i dalje sa generalnim štrajkom.

- Održat ćemo novu Skupštinu Sindikata na kojoj će biti utvrđeno u kom smjeru ćemo dalje ići – dodao je Selimić.

Podsjetimo, Sindikat radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo u generalnom štrajku je od 2. septembra, a primaju se samo hitni slučajevi.