open-navfaktor-logo
search
Uoči sjednice
Radnici u zdravstvu, njih 7.000, poručuju Vladi KS da "neće više trpjeti torturu"
Prema objavi na web stranici Vlade Kantona Sarajevo 19. hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo će se održati u utorak, 30.marta.
29.03.2021. u 11:20
get url
text

Na njoj bi zastupnici, na prijedlog Vlade Kantona Sarajevo, trebali raspravljati o Prijedlogu Odluke o davanju saglasnosti na Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2021. godinu i Odluku o izvršavanju Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2021. godinu.

Tim povodom iz Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo oglasili su se saopćenjem za javnost u kojem navode da iako su, posredstvom sredstava informisanja, predstavnici Vlade Kantona Sarajevo upoznati o nedostacima pravnog osnova u određenim dijelovima Finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo za 2021. godine, o čemu je u pisanoj formi upoznata i Zakonodavno-pravna komisija Skupštine Kantona Sarajevo, to nije spriječilo Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Ministarstvo finansija Kantona Sarajevo da predlože Vladi Kantona Sarajevo davanje saglasnosti na navedeni plan, kao ni Vladu Kantonu Sarajevo da takav Finansijski plan Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

- Kako su se predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti u Kantonu Sarajevo oglušili o naša upozorenja, ovim putem upoznajemo javnost, građane Kantona Sarajevo koji su finansijeri Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo o sljedećem:
Finansijski plan ZZOKS nema pravni osnov za planiranje sredstava u dijelu plana koji se odnosi na troškove rada zdravstvenih i nezdravstvenih radnika, što znači da taj plan ne sadrži sve elemente iz člana 20. stav 3. Zakona o budžetima u Federaciji BiH, konkretno ne sadrži podatak u skladu sa kojim zakonima i podzakonskim aktima se traže sredstva za rad radnika u zdravstvu - navode u saopćenju, koje potpisuje predsjednik Sindikata dr. Edo Selimić.

Dodaju da je poznato da je nakon potpisvanja kolektivnih ugovora 2017. godine u Finansijskim planovima ZZOKS za 2018., 2019. i 2020. godinu, u dijelu troškova za radnike u zdravstvu, izričito navedeno da su kriteriji za obračun naknade za pružanje usluga zdravstvene zaštite određeni u skladu sa Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva za područje Kantona Sarajevo (u daljem tekstu: Granski kolektivni ugovor) i Kolektivnim ugovorom o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u djelatnosti doktora medicine i stomatologije na teritoriji Kantona Sarajevo (Kolektivni ugovor doktora), te su oni navedeni i među propisima koji omogućavaju provedbu Finansijskih planova ZZOKS za navedene godine.

- Ono što je bitno ovdje naglasiti jeste da je Granski kolektivni ugovor, potpisan u novembru 2017. godine, istekao u februaru 2019. godine, dok Kolektivni ugovor doktora kako onaj potpisan u novembru 2017. godine tako i onaj iz decembra 2019. godine nikada nije ni mogao biti pravni osnov za izradu Finansijskih planova ZZOKS, što je potvrđeno presudom Kantonalnog suda u Sarajevu iz februara 2019. godine i presudom Vrhovnog suda Federacije BiH iz jula 2020. godine s naglaskom na činjenicu da je donošenjem pomenutih presuda Kolektivni ugovor doktora prestao da važi po sili zakona.

Dakle, podzakonski akt prema kome se traže sredstva za pružaoce usluga u zdravstvu, odnosno za rad radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo ne postoji još od februara 2019. godine, ali su unatoč tome, vlade Kantona Sarajevo i Skupština Kantona Sarajevo usvajale Finansijske planove ZZOKS koji nije imao pravni osnov za izdatke prema radnicima u zdravstvu - dodaje se u saopćenju.

Dalje navode da je činjenica da u Finansijskom planu ZZOKS za 2021. godinu nisu, kako je to bilo ranijih godina, navedeni nazivi ni jednog od pomenutih kolektivnih ugovora, ali je nesporna činjenica da su u istom dati identični parametri za obračun plaće i ostalih naknada iz radnog odnosa kao i ranijih godina, samo sada uz navođenje "definisani koeficijenti složenosti" bez navođenja akta kojim su definisani, što potvrđuje i citat. "Obračun naknade za troškove rada vršen je na osnovu utvrđenih koeficijenata i pripadajućih prava koji su bili u primjeni 31.12.2020. godine".

-Iz svega navedenog se zaključuje da Finansijski plan ZZOKS za 2021. godinu sadrži parametre za obračun troškova rada zdravstvenih i nezdravstvenih radnika prije svega na osnovu koeficijenata i drugih prava iz Granskog kolektivnog ugovora koji je prestao da važi u februaru 2019. godine, odnosno na osnovu koeficijenata i drugih prava iz Kolektivnog ugovora doktora iz 2019. godine koji je donošenjem presude Vrhovnog suda Federacije BiH broj: 09 0 U 034555 20 Uvp od 02.07.2020. godine po sili zakona poništen.
Vlada Kantona Sarajevo umjesto da sa Sindikatom radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo, kao jedinim reprezentativnim sindikatom u djelatnosti zdravstva u Kantonu Sarajevo, dogovori potpisivanje Granskog kolektivnog ugovora i otkloni dugogodišnji nedostatak pravnog osnova za izradu Finansijskog plana ZZOKS kako za prethodne godine počev od februara 2019. pa sve do ovog posljednjeg plana, nastavlja sa praksom nepoštivanja pozitivnih propisa i sudskih presuda, što potvrđuje i činjenica da je Finansijski plan ZZOKS za 2021. godinu uputila Skupštini Kantona Sarajevo na dalju proceduru - navode iz Sindikata.

Zbog svega navedenog pitaju predstavnike Vlade Kantona Sarajevo i skupštinske zastupnike Kantona Sarajevo je li na ovaj način građanima daju i pokazuju primjer vladavine prava i poštivanja sudskih presuda, a skupštinske zastupnike pozivaju da prije razmatranja Finansijskog plana ZZOKS za 2021. godinu i glasanja o njemu, dobro analiziraju dostavljeni im plan uz provjeru relevantnih propisa.

- Tom prilikom neka pogledaju i Izvještaj o finansijskoj reviziji Zavoda zdravstvenog osiguranja KS za 2019. godine od 30.07.2020. godine, a posebno u dijelu u kome se konstatuje da je primjena Kolektivnog ugovora doktora počela od 01.01.2019. godine, da je Granski kolektivni ugovor prestao da važi i da traju pregovori za potpisivanje novog, zatim kapitalna ulaganja i servisiranje obaveza po kreditu Saudijskog fonda za razvoj, te u vezi sa navedenim dovedu relevante odredbe Zakona o radu, Zakona o upravnom postupku, Zakona o upravnim sporovima, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kao i već ranije dostavljene im presude po tužbama ovog Sindikata.

Ovakve radnje više neće proći bez pozivanja na odgovornost svih onih koji su učestvovali u donošenju Finansijskog plana ZZOKS za 2021. godinu i bez pokretanja postupaka kod nadležnih institucija jer 7.000 radnika u zdravstvu više neće trpjeti torturu koju je provodila vlada "šestorke", "trojke" i na kraju vlada "četvorke" koja je sada vlada "trojke", a odgovornost za ovakve radnje neće amnestirati ni zastupnički imunitet - zaključuje se u saopćenju Sindikata radnika u zdravstvu u KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.