open-navfaktor-logo
search
Nezadovoljstvo
Radnici Vitezita protestovali zbog neuvezanog radnog staža
Nekoliko desetaka radnika neriješenog imovinsko-pravnog statusa nekadašnjeg giganta, tvornice eksploziva "Vitezit" iz Viteza, protestovalo je u ponedjeljak pred kapijom tog preduzeća zbog nemogućnosti odlaska u penziju, odnosno neuvezanog staža.
30.05.2022. u 14:56
get url
text

Još tokom zadnjih izbora u BiH, kazao je Safet Sivro, predsjednik Udruženja radnika neriješenog imovinsko-pravnog statusa "Vitezita", dobili su obećanje o uvezivanju staža za 42 radnika, no do danas nijedan od njih nije dobio rješenje o penziji.

- Po spiskovima 70 naših članova čeka na uvezivanje staža. To im je obećano još za vrijeme prethodnih izbora. Inače, 42 radnika, među kojima je 16 žena, stekli su uvjete i trebali otići u penziju. No, promijenio se direktor pa je umjesto ovim, novac uplaćen aktualnim radnicima Vitezita tako da je 42 radnika ostalo bez ičega - kazao je Sivro.

Ibrahim Gromila ističe kako radnici ne znaju kome se više obratiti.

- Mi više ne znamo kome otići. Ljudi su bolesni, na izmaku smo snaga. Poduzet ćemo radikalnije mjere. To nisu velika sredstva, samo tražimo da nam uplate radni staž i da ostvarimo svoja prava - rekao je Gromila.

- Od čega živimo? Od cijepanja drva, pranja prozora drugome, kopanja. Nas je malo ostalo, ne znam ni šta više hoće ni šta misle s nama. Prije par godina smo mogli u penziju. Ako treba opet ćemo u Sarajevo ići protestovati - naglasila je Jasmina Serdarević.

Preživjeti je, kaže Muhamed Patković, sve teže.

- Snalazimo se, preživljavamo. Neka dnevnica se zaradi i djeca nam pomažu, narasla su rade i tako - napomenuo je Patković.

Podsjetimo, riječ je o radnicima koji su prestali raditi u firmi uslijed ratnih dejstava te se do danas nisu vratili na posao.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.