open-navfaktor-logo
search
Dobili obećanje Uprave
Radnici zeničke bolnice ponovo danas protestovali, traže isplatu jednokratne pomoći od 800 KM
Nezavisni strukovni sindikat zaposlenih u zdravstvu Zeničko-dobojskog kantona - Organizaciona jedinica Kantonalna bolnica Zenica, ponovno je danas organizirao protest u krugu te bolnice na kojem su dobili obećanje Uprave da će učiniti sve da ime se isplati jednokratna pomoć u iznosu od 800 KM.
13.01.2023. u 14:45
get url
text
get url
text

Radnici KBZ-a protestirali su već nekoliko puta i krajem prošle godine, ali im jednokratna pomoć koja je po Uredbi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine trebala biti isplaćena do 31. decembra prošle godine, nije isplaćena. 

- Mislim da smo na današnjem okupljanju napravili jedan iskorak jer do sada nismo imali dobru komunikaciju s prethodnim menadžmentom i direktorom. Mi smo u prvu protestnu šetnju krenuli 13. 10. i svakih 15 dana. Imali smo adrese prema Zavodu zdravstvenog osiguranja, prema kantonalnoj vladi i na kraju smo završili ovdje, pred našom Upravom, jer smo na kraju došli do saznanja da je ipak ovdje ključ svega - kazao je vršilac dužnosti predsjednika NSSZZ ZDK Samir Kadrić.

On je naveo da su proteklih dana imali nekoliko sastanaka s v. d. direktora Tarikom Zulovićem i Upravnim odborom na čelu s Brunom Bojićem, tokom kojih su se uvjerili kako postoji dobra volja da se iznađe rješenje. 

Bojić je u obraćanju radnicima istakao kako očekuje poziv na razgovor od premijerke ZDK Amre Mehmedić, napomenuvši kako će, s obzirom na to da je istekao rok za isplatu ove naknade po Uredbi Vlade FBiH, sada umjesto 1,4 miliona KM, biti potrebno osigurati i dodatna sredstva za uplatu doprinosa za tu isplatu.

- Ne želim biti ovdje, ako ne mogu pomoći radnicima - poručio je Bojić najavivši mogućnost da bi ova naknada mogla biti isplaćena u nešto manjem iznosu.

V. d. direktora KBZ-a Tarik Zulović izjavio je kako želi da se ovaj problem riješi, te da će učiniti šta je u njegovoj mogućnosti, ali da ne može ugroziti poslovanje bolnice.

Program finansijske konsolidacije za KBZ, koja će u dvije godine od Vlade FBiH dobiti 23 miliona KM te dodatna tri miliona od Vlade ZDK, obavezuje ih, napomenuo je, na likvidnost kako bi 15. februara dobili "drugu tranšu sredstava od Federalne vlade".

Sredstva koja bolnica trenutno ima, pojasnio je, nisu namjenska za tu pomoć, a kazao je kako ne zna zbog čega se čekalo pet do 12 da se isplate spomenuta sredstva.

Podsjećanja radi, Upravni odbor KBZ-a donio je na sjednici od 29. decembra odluku o isplati pomoći u iznosu od 800 KM, ali nakon što se pribavi saglasnost od Ministarstva zdravstva ZDK, koje se, međutim, u obavijesti narednog dana proglasilo nenadležnim za odobrenje takve isplate.

UO KBZ-a donio je novu odluku, ovog puta bez potrebe da se pribavi saglasnost resornog kantonalnog ministarstva zdravstva, ali je istog dana bivši direktor Rasim Skomorac podnio ostavku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.